Ευ. Τσακαλώτος: «Ήττα» στη διαπραγμάτευση υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ

Περιθώρια επιτυχιών στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση υπάρχουν, αρκεί «η διαπραγμάτευση να είναι στοχευμένη σε 4-5 πράγματα» σημείωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και έδωσε μεγάλη σημασία στο «τι κάνουμε εκτός Μνημονίου». Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «και εμείς (σ.σ ως ΣΥΡΙΖΑ) και τα κινήματα κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε» κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική για το διάστημα των επτά μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, όπως υποδηλώνει και το σύνθημα, να πάει «μπροστά» και υπογράμμισε ότι «όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι». Κληθείς να σχολιάσει τη στρατηγική των δανειστών σε συνάρτηση με το τι θα μπορούσε να έχει επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας μια άλλη διαπραγματευτική τακτική, ανέφερε ότι «υπήρχε σε μεγάλο μέρος των πιστωτών η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει, να μη χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα. Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών. Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι «να αφήσει τα αποτυπώματά της» όπως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε «στις φυλακές, στη Δικαιοσύνη», και πρόσθεσε πως αυτές οι αλλαγές δεν θα είχαν γίνει αν η κυβέρνηση είχε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου.

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα» με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και υποστήριξε ότι «μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας».