Μεϊμαράκης: "Ευρύτατη συνεργασία για να σωθεί η χώρα"

Τη διάθεση και την προθυμία της ΝΔ να “κυβερνηθεί η χώρα” μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, χωρίς αρχηγισμούς, επανέλαβε ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ενικός” του “Star”.

«Απαιτείται ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των θεσμικών παραγόντων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως αν το πρόβλημα είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ακόμα και αυτό είναι διατεθειμένος να δεχτεί να μπει στη συζήτηση.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια πορεία μακρόχρονης διαδικασίας αντί να έχουμε κάθε εξάμηνο εκλογές. Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά να βρούμε μια πορεία. Η χώρα θα κυβερνηθεί, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι είχε πει ότι θα σκίσει το μνημόνιο και τελικά έφερε καινούργιο μνημόνιο και κάθε μέρα που περνούσε η οικονομία της χώρας χειροτέρευε.

Επέκρινε την απόφαση του Α. Τσίπρα να πάει σε εκλογές ενώ είχε πάρει στη Βουλή 251 ψήφους αποκαλύπτοντας ότι αυτό σκεφτόταν από τις 12 Ιουλίου.

«Εγώ από το 2000, από τη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθώ να βρω διάταξη να μη διαλύεται η βουλή πριν περάσουν 3 χρόνια. Από το 2009 έχουμε 7 πρωθυπουργούς και με ανασχηματισμούς έχουμε αλλάξει τόσους υπουργούς; Πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Έτσι φεύγουν οι επενδύσεις», συνέχισε μεταξύ άλλων ενώ χαρακτήρισε άχρηστο και διχαστικό το δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί κανένας χρόνος για να ομαλοποιηθεί η αγορά.

«Για αυτό του είπα να συζητήσει με όλες τις δυνάμεις για να σωθεί η χώρα. Κανέναν δεν νοιάζει αν θα είναι υπουργός ή πρωθυπουργός ο Μεϊμαράκης», συμπλήρωσε.

Επίσης διερωτήθηκε ότι αφού ζητάει αυτοδυναμία ο κ. Τσίπρας, αν θα αντέξει με 151 βουλευτές πλειοψηφία ενώ είπε ότι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ.

«Η χώρα θα κυβερνηθεί. Το θέμα είναι να έχουμε εθνικό σχέδιο που θα αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις με όλους τους φορείς να υλοποιήσουν», εξήγησε και κάλεσε τους πολίτες αυτή τη φορά να αποφασίσουν με βάση τα πεπραγμένα της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε φυσιολογική την ένταση προ των εκλογών και επανέλαβε ότι αν το «ψευτράκος» αποτελεί πρόβλημα, τότε ανακαλεί.

«Δεν είμαι δήθεν, δεν τον έβρισα, δεν κρύφτηκα ποτέ», εξήγησε και ανέφερε ότι οι πολίτες πλέον συγκρίνουν τα έργα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το «ροζ» συννεφάκι που περιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η φραστική αντιπαράθεση δεν μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική σχέση», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά σωστός, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως επεσήμανε, το μνημόνιο απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικούς στόχους και αναδιάρθρωση χρέους, που, όπως ανέφερε είχε συμφωνηθεί από το 2012.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι, εφόσον η Ν.Δ βγει πρώτο κόμμα, θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για μη κρατικά πανεπιστήμια. Όσον αφορά στο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως «αυτό το μέτρο δείχνει μίσος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι ιδιωτικό ακούει. Στο πρώτο τρίμηνο θα καταθέσουμε και αναθεώρηση του Συντάγματος, για να έχουμε και μη κρατικά Πανεπιστήμια». «Οι νέοι σπουδάζουν έξω και τα χρήματα πάνε στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, για λόγους ιδεοληψίας, δεν έχει αλλάξει αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το θέμα των αγροτών τόνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα δεν το βλέπω συντεχνιακά. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Το εισόδημα των αγροτών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και από τις πρώτες ύλες. Αυτοί πως θα ζήσουν;». «Οφείλουμε να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους εξηγήσουμε. Η Ε.Ε. δεν θέλει να μας σκοτώσει, μας θέλει να μείνουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, σχολίασε ότι είναι καλός για να βγουν για φαγητό, αλλά μέχρι εκεί. «Δεν του ζητήθηκε να συμμετάσχει», σημείωσε, σχολιάζοντας αναφορά του κ. Καμμένου, ο οποίος είχε τονίσει αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπλεύσουν με το «Τζουράσικ Παρκ». Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων, ξεκαθάρισε ότι δεν παρήγγειλε, δεν παρέλαβε και δεν πλήρωσε τα υποβρύχια. «Δεν αρμόζει στον κ. Καμμένο η επίθεση εναντίον μου», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για αδράνεια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε μεταφέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ και ότι όφειλε να προστατεύει καλύτερα τα σύνορα, ενώ έκανε λόγο για δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Για τη ΝΔ είπε ότι «έχουμε διδαχτεί από τα λάθη» και για τα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί στα λεγόμενα «Ζάππεια» είπε ότι ήταν πολιτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εφόσον ήταν το κόμμα του αυτόνομο στην εξουσία σημειώνοντας πως «σε συνεργασίες νερώνεις το αρχικό σου πρόγραμμα».

Τόνισε, τέλος, πως «ο Βαρουφάκης παρέσυρε τον Τσίπρα και ότι η συμφωνία θα ήταν καλύτερη εάν είχε υπογραφεί νωρίτερα».