The Big Mo

Με τη δημοσιοποίηση σειράς δημοσκοπήσεων, οι εκλογές μοιάζει να εξελίσσονται σε ντέρμπι: κάποιες δείχνουν τη ΝΔ οριακά (κατά 0.3%) μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ να έχει συρρικνωθεί. Έστω λοιπόν ότι τα δύο πρώτα κόμματα είναι πολύ κοντά, ποιος έχει το momentum μεταξύ των δύο; Άλλωστε οι δημοσκοπικές επιδόσεις έχουν συχνά τη συμπεριφορά εκκρεμούς: στη φωτογραφία φαίνονται στατικές αλλά στην πραγματικότητα είναι εν κινήσει. Σε μια τόσο κοντινή εκλογή, το τρικ είναι να κάνουμε μια εκτίμηση για την κατεύθυνση της κίνησης αυτής. Ποιος λοιπόν έχει το περίφημο big mo, το οποίο -ceteris paribus- θα τον οδηγήσει στη νίκη;

Υπέρ της ΝΔ λειτουργούν οι εξής παράγοντες: ο ΣΥΡΙΖΑ περνά κρίση ταυτότητας και χάνει στελέχη δεξιά κι αριστερά, ενώ η σύντομη θητεία του έκανε τεράστιο κακό στην οικονομία. Τη ΝΔ βοηθά επίσης το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντιμετωπίζεται ως νέο πρόσωπο από την ευρεία κοινή γνώμη, καθώς δεν έχει αξιολογηθεί στο παρελθόν για τη θέση του πρωθυπουργού. Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ: το γεγονός ότι ο κόσμος ακόμη νιώθει την ανάγκη να τιμωρήσει το παλιό και η ΝΔ δεν δείχνει να έχει πάρει το μάθημά της. Κινδυνεύει λοιπόν να εμφανιστεί δικαιωμένη, την ώρα που μερίδα παλιών της ψηφοφόρων παραμένει δύσπιστη ως προς την ικανότητά της να εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και απογοητευμένη ως προς τους χειρισμούς της τα τελευταία χρόνια. Επίσης κατά της ΝΔ λειτουργεί το γεγονός ότι οι απογοητευμένοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότερο να οδεύσουν προς τη Λαϊκή Ενότητα, παρά σε ένα “μνημονιακό” κόμμα.

Να αναφέρουμε επίσης ότι η συσπείρωση της ΝΔ είναι υψηλότερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι η εκλογή εξαρτάται λιγότερο από το αν η ΝΔ θα σκίσει (καθώς δεν έχει τεράστια περιθώρια ανόδου) και περισσότερο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί (αν δηλαδή θα πέσει ακόμη παραπάνω από πλευράς συσπείρωσης). Τέλος, με το δεδομένο ότι το 41,8% του εκλογικού σώματος φαίνεται να επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση, η ψήφος μεγάλης μερίδας του κόσμου δεν αποκλείεται να είναι “τακτική”. Να ψηφίσει δηλαδή με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη δημιουργία μια τέτοιας κυβέρνησης αντί για μια μεγάλη νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος.

Με άλλα λόγια: it’s complicated.