Τα βασικά ποιοτικά στοιχεία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα επιτελεία των κομμάτων. Η πρώτη γενική εικόνα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ και από εκεί και πέρα μάχη γίνεται τόσο για την τρίτη θέση όσο και για την είσοδο στη Βουλή.
Μεγάλος εξακολουθεί ο αριθμός των αναποφάσιστων αλλά και όσων δεν απαντούν, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι δημοσκόποι παραδέχονται πως είναι πολύ νωρίς για τα όποια ασφαλή συμπεράσματα και πως πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την προσφυγή στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, άρχισαν ήδη οι αμφισβητήσεις των ευρημάτων από τα κόμματα, με τους ΑΝΕΛ και τη Λαϊκή Ενότητα να εκδίδουν και επίσημες σχετικές ανακοινώσεις.
Η προεκλογική μάχη που ξεκίνησε και επισήμως από χθες, με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών έχει αρκετές ιδιομορφίες και τα κόμματα προσπαθούν να τις λάβουν υπόψιν τους, ξεδιπλώνοντας αναλόγως τη στρατηγική τους.
Συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ο εμφύλιος δεν έχει τελειωμό, προσπαθούν να σταματήσουν τις διαρροές στελεχών και ψηφοφόρων, με τη συσπείρωση του κόμματος να είναι εξαιρετικά χαμηλή, προσεγγίζοντας το 50% με 55% σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου. Η υπογραφή και ψήφιση του μνημονίου ανέτρεψε όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα και η ηγετική ομάδα καλείται να υιοθετήσει νέα ρητορική, άγνωστο όμως πόσο πειστική θα είναι προς τους πολίτες.
Κύριο όπλο του κόμματος είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που εξακολουθεί να είναι πρώτος στη δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αν και η διαφορά από τον Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη –πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- έχει μειωθεί. Πρόβλημα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες ηλικίες, οι οποίες στις περασμένες εκλογές του έδιναν συντριπτικό προβάδισμα. Κάτι που τώρα δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται, τουλάχιστον στα ίδια ποσοστά.
Στο αντίπαλο σταρτόπεδο, στη Νέα Δημοκρατία, μετά και τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν ικανοποιημένοι και εκτιμούν ότι «το παιχνίδι γυρίζει». Η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων πλησιάζει στο 75% και έχει ανοδική τάση, την ίδια στιγμή που και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρχίζει να ανεβάζει τα ποσοστά της αποδοχής του από τους πολίτες. Στο επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού ποντάρουν πολύ στο «κτίσιμο της εικόνας» του Προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, όπως λένε, «έχει πάρει τον αέρα» του πρώην πρωθυπουργού, αφαιρώντας του την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης έχει αποδώσει, γι’ αυτό και θα τη συνεχίσουν, μάλιστα σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους.
Έμφαση ο κ. Μεϊμαράκης δίνει στον επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος, στρεφόμενος προς τον μεσαίο χώρο, όπως φάνηκε και στη χθεσινή πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση στη Χαλκίδα. «Από το κέντρο της Ελλάδας απευθύνομαι στο κέντρο της κοινωνίας… εκφράζουμε το κέντρο, λέμε «όχι» στις ακρότητες», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.
Υψηλό –πολύ πάνω από τους μισούς- είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που κρίνουν λάθος την προσφυγή στις κάλπες και είναι ένα ακόμα σημείο που η ΝΔ θα επιχειρήσει να «κτυπήσει», αναδεικνύοντας την «αποκλειστική ευθύνη» του Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό. Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος θα επιμείνει στην ανάγκη συνεργασιών και διακομματικών κυβερνήσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, που αποδέχονται μόνο τη μεταξύ τους συνεργασία.
Από τρίτη έως πέμπτη θέση δείχνουν το Ποτάμι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκαθαρίζει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η θέση, αλλά την επομένη των εκλογών το κόμμα του να μπορεί να συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα του τόπου. Το κύριο επιχείρημα που θα επικαλεστούν τα στελέχη του Ποταμιού στην προεκλογική περίοδο είναι η σταθερή θέση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, με μόνο γνώμονα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι εκπροσωπούν το «νέο» σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα που αντιπροσωπεύουν «το παλαιό και το φθαρμένο» και θα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές δεν έπρεπε να γίνουν αφού «θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη λαβωμένη οικονομία της χώρας». Τη Δευτέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού με κύριο σύνθημα «Εμείς μπορούμε».
Στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να μπαίνει στη Βουλή αλλά με χαμηλά ποσοστά, ακόμα ψάχνονται για τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών ψηφοδελτίων. Η περιβόητη συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτός απροόπτου «ναυαγεί» παρά τις περί αντιθέτου διαρροές τις προηγούμενες μέρες και πλέον τα βλέμματα έχουν στραφεί προς τη ΔΗΜΑΡ, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους.
Τις αποφάσεις θα λάβει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ενώ η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε να στοχοποιεί και την ΝΔ, με έπαθλο την πατρότητα των «μεταρρυθμίσεων». Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε χθες τους εργαζομένους στις Σκουριές που συνεχίζουν τον αγώνα τους και από αύριο ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα.
Τέλος, οι ΑΝΕΛ, στον απόηχο και της υπόθεσης Χαϊκάλη, για μια ακόμη φορά θα παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή για την είσοδό τους στη Βουλή. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν κάτω από το κρίσιμο όριο του 3%, η ψήφιση του μνημονίου σαφώς έχει προβληματίσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους και ο αγώνας που καλείται να δώσει ο Πάνος Καμμένος με τους συνεργάτες του φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Ο ίδιος ψάχνει τρόπο να «ανακατέψει την τράπουλα», σκέφτεται να αλλάξει εν μέρει τις λίστες και να συμπεριλάβει και αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικούς και νέα, «φρέσκα» πρόσωπα, στο κλίμα της ανανέωσης που αναζητά.