Στο δρόμο προς τις κάλπες

Τα τελευταία συνταγματικά, διαδικαστικά – αλλά πάντα “εύκαιρα”, για όποιον τα αντιμετωπίζει έτσι, ως αφορμές για νέο “γύρο” πολιτικής και μικροπολιτικής τακτικής – εκλογικά ζητήματα “κλείνουν” σήμερα, με τη χώρα να οδεύει και τυπικά προς τις κάλπες.

Αν και η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ανοιχτή, ωστόσο λήγει σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα της βουλής για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδει εντός της ημέρας – 1 μμ – την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πιθανότερη ημερομηνία της 20η Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμη αν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν από την οριστική προσφυγή στις κάλπες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Το “Πρώτο Θέμα” σημειώνει ότι σήμερα το βράδυ – εκτός απροόπτου – η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα περάσει το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκειμένου να ορκιστεί η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός. Πάντως ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ενστάσεις με σχετική δήλωσή του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διερωτήθη “αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών”.

“Ως εκ τούτου”, λέει το ρεπορτάζ, “σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να παιχτεί ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ, σε ότι αφορά την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αλλά και την σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών”.

Αμέσως μετά την επιστροφή της εντολής στον κ. Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει την άποψή του ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και, άρα, δεν θα συμμετέχει σε μια πιθανή σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα στου υπόλοιπους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει και για τη στάση του πρωθυπουργού. Όπως φαίνεται θα είναι δύσκολο να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς σε μια τέτοια προσπάθεια πιθανότατα δεν θα συναινούσαν οι κκ Τσίπρας, Κουτσούμπας και Καμμένος.

Από εκεί και μετά αναμένεται η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να οριστεί για το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή πρόκειται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αμέσως μετά να γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής. Αν όλα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις την Παρασκευή πρόκειται να θυροκολληθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.