Κωνσταντοπούλου: Σε εξέλιξη «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος», η τελευταία μου φράση ως ΠτΒ

Για «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος» έκανε λόγο στην τελευταία της τοποθέτηση ως Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της στην συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος η οποία ματαιώθηκε και αυτή λόγω έλλειψης απαρτίας. Κάλεσε, δε, σε υπεράσπιση των ιστορικών αγώνων που δόθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θέλει ως τελευταία της φράση, ως Προέδρου της Βουλής, να καταγραφεί ότι αντιλαμβάνεται και βιώνει ως «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος» «αυτή την εκβιαστική επίθεση στην κοινοβουλευτική λειτουργία, τη βίαιη κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τη βίαιη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βίαιη κατάργηση κεκτημένων ελευθεριών για τις οποίες άνθρωποι έδωσαν και την ζωή τους».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η κληρονομιά που θα παραδώσουμε και καλούμαστε να παλέψουμε ώστε κανείς να μην κλαδέψει αυτά που άλλοι μας κληροδότησαν κι αυτά για τα οποία πολλοί έδωσαν ιστορικούς αγώνες, αντιστάθηκαν, τίμησαν τη Δημοκρατία, την Αντίσταση και την Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως ο Π. Λαφαζάνης, στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δημοκρατία αλλά μια ιδιόμορφη δικτατορία του μνημονίου, υπερασπιζόμενος το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος που το χαρακτηρίζει «παράνομο και επονείδιστο». Ακόμη, επανέφερε την πρότασή του για κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι και σε αυτό υπαναχώρησε ως κυβέρνηση από τα όσα έλεγε προεκλογικά.

«Σήμερα η Βουλή είχε κρίσιμη συνεδρίαση για ένα τεράστιο για τη χώρα θέμα. Η οικονομία έχει πληγεί, η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους που ζει κάτω από μνηνονιακή υποδούλωση κα κάποιοι συνομολόγησαν νέο μνημόνιο για να κάνουν την πενταετία οκταετία», είπε ο κ. Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους αρχηγούς που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την «πεποίθηση», κι όχι «απλώς την υπόνοια», ότι η εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες έγινε και για να μην ολοκληρώσουν το έργο τους οι επιτροπές για το δημόσιο χρέος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τη Siemens, η εξεταστική για το μνημόνιο αλλά και για να μην δημιουργεί η Επιτροπή για την επεξεργασία των δικογραφιών κατά κυβερνητικών στελεχών.