ΟΗΕ σε ΕΕ: Ή δίκαιη κατανομή προσφύγων ή μη διαχειρίσιμη η κρίση - Κομισιόν: Βοήθεια σε Αθήνα, Ρώμη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει στην Αθήνα περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ως ένα πρώτο μέρος της συνολικής βοήθειας που οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν για την αντιμετώπιση των  διαρκώς αυξανόμενων προσφυγικών ροών, αλλά για να εκταμιευτούν αναμένεται ν’ απαντήσουν οι ελληνικές αρχές στη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα ώστε να αποδεσμευθεί το πρώτο αυτό ποσό.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό η οποία δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, παραδεχόμενη ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών και προσφύγων που η Κομισιόν πρότεινε να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά οι χώρες αυτές.  Παράλληλα,  εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γερμανίας ν’ αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κάνει «πράξη» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα. Προσέθεσε, δε, ότι η Κομισιόν θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.

Η Νατάσα Μπερτό τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots) ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι θέμα χρόνου. Προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) αναμένεται να μεταβεί στη Σικελία και στον Πειραιά προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων.

Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους, οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Τέλος, η κ. Μπερτρό υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο.

«Κώδωνας κινδύνου» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Συναγερμό για τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης σημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), λέγοντας ότι έως και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν στην ΠΓΔΜ καθημερινά τους προσεχείς μήνες -στην πλειονότητά τους Σύροι που φεύγουν από τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πατρίδα τους και τις γύρω χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί εκ νέου στη «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι εάν η Ένωση λάβει τα σωστά μέτρα η κρίση μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμη.

Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, την καθιστούν προτιμώμενη διαδρομή για τους πρόσφυγες. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014. Η Αρμοστεία προειδοποιεί για κρίση δίχως τέλος επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη βία τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, και τις «επιδεινούμενες συνθήκες» για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

«Δεν βλέπουμε κάποιο τέλος στη ροή ανθρώπων τους επόμενους μήνες» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τη διέλευση 3.000 ανθρώπων καθημερινά από τα σύνορα της ΠΓΔΜ τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει την «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο, δήλωσε η Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η Αρμοστεία «ειλικρινά πιστεύει ότι εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα, αυτό [η προσφυγική κρίση] είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει».