Τον απολογισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει η Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να υπολογίσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις των πολιτικών Τσίπρα Καμμένου, καθώς επίσης και το πόσο θα μας κοστίσουν τα μέτρα που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, με την παραίτηση της κυβέρνησης και την άρνησή της να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει ανάγκη ο τόπος και μπορούσε να στηρίξει η παρούσα Βουλή, ο κ. Τσίπρας στήνει τρίτη κάλπη σε μόλις οκτώ μήνες, επιχειρώντας, «να δραπετεύσει από το χάος που δημιούργησαν η ανικανότητά του και οι εγκληματικοί του χειρισμοί και, δεύτερον, να υφαρπάξει ψήφους των πολιτών πριν πληρώσουν τον τεράστιο λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΝΔ, μέσα στο χρόνο που πέρασε, ο Πρωθυπουργός δεν μοίρασε μόνο προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις, αλλά συνεχίζει να λέει συνειδητά ψέματα, ενώ αναφερόμενη στο τελευταίο διάγγελμά του στις 20 Αυγούστου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως ο κ. Τσίπρας «επιχείρησε να εξαπατήσει ξανά τους έλληνες πολίτες» λέγοντας ότι «τις πιο όμορφες στιγμές μας δεν τις ζήσαμε ακόμη».
Σύμφωνα με τη ΝΔ «στο “λεξικό Τσίπρα” οι “όμορφες μέρες” σημαίνουν νέα μέτρα!» τα οποία «δεν τα έχουν νιώσει ακόμη στην τσέπη τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις» και υποστηρίζει ότι «τρέχει» να προλάβει με τις εκλογές ο κ. Τσίπρας «για να τους εξαπατήσει και να υφαρπάξει την ψήφο τους, πριν πληρώσουν».
Επιπλέον η ΝΔ σημειώνει, ότι ο Πρωθυπουργός προσφεύγει «άρον-άρον» στις εκλογές «για να μην έχουν πληρώσει ακόμη οι Έλληνες πολίτες τα 15,5 δισ. ευρώ που απομένει να πληρωθούν από τις φετινές τους φορολογικές υποχρεώσεις και από τα επώδυνα μέτρα του τρίτου Μνημονίου Τσίπρα -Καμμένου για το 2015» και υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός έμαθε τα ψέματα του κ. Τσίπρα» και «θα τον τιμωρήσει σκληρά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου!».
Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, τα μέτρα που έρχονται είναι:
1. Η πληρωμή φόρου εισοδήματος μετά τις συνεχείς παρατάσεις που χορηγήθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (7.400 εκατ. ευρώ περίπου, Αύγουστος-Δεκέμβριος 2015).
2. Η αυξημένη προκαταβολή φόρου (815 εκατ. ευρώ Αύγουστος-Δεκέμβριος 2015).
3. Η πληρωμή των νέων εκκαθαριστικών μετά την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (251 εκατ. ευρώ, εφάπαξ).
4. Η πληρωμή του αυξημένου φόρου πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη πάνω από 5 μέτρα και για αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά εκατοστά (48,5 εκατ. ευρώ, σε τρεις δόσεις μέχρι τέλος 2015, για όσους «συνβεβαιωθεί» με το φόρο εισοδήματος, ενδεχομένως εφάπαξ για όσους είχαν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση πριν από την ψήφιση του ν. 4334/2016 και για τους οποίους θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα).
5. Η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά την αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (422 εκατ. ευρώ φέτος, αναδρομικά από 01.07.2015).
6. Η απόδοση ΦΠΑ, για πρώτη φορά με τους αυξημένους συντελεστές, τον Αύγουστο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αποδίδουν ανά μήνα και τον Οκτώβριο για τις μικρομεσαίες που αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο (795 εκατ. ευρώ εφέτος).
7. Η αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% στους μη δημόσιους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (168 εκατ. ευρώ το 2015 από τον Σεπτέμβριο για τη σχολική χρονιά 2015-2016).
8. Η κατάργηση της έκπτωσης 30% και η αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ για τα «αναπτυγμένα» νησιά από 1 Οκτωβρίου 2015 (δεν παρέχεται ακριβής ποσοτικοποίηση στις Εκθέσεις του ΓΛΚ).
9. Η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων κατά 25% για τον κλάδο πυρός και 50% για τον κλάδο αυτοκινήτων (75,6 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση).
10. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ύψος, αλλά σε πέντε δόσεις φέτος, αντί για έξι πέρυσι (2.650 εκατ. ευρώ, Οκτώβριος 2015-Φεβρουάριος 2016).
11. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2016 (απομένουν 1.083 εκατ. ευρώ για το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015).
12. Η μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες (13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2015).
13. Η αύξηση των φόρων στη ναυτιλία (κατά 4% του φόρου των ποσών του φόρου της παρ. 1 του αρθ. 6 του ν. 27/1975 και της εισφοράς του άρθρου 10 του ν. 27/1975 των πλοίων Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία – δεν περιλαμβάνεται ακριβής ποσοτικοποίηση στις Εκθέσεις του ΓΛΚ).
14. Η μείωση των συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται εφεξής και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, καθώς θα λαμβάνουν το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους και όχι την κατώτατη σύνταξη (3 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015, 28,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2017 και μετά).