Eurogroup - Κομισιόν: Ευκαιρία διεύρυνσης της στήριξης στο πρόγραμμα οι εκλογές - Γρήγορα μεταρρυθμίσεις

Την προοπτική διεύρυνσης του μετώπου στήριξης του τρίτου μνημονίου δια των επικείμενων εκλογών επισημαίνουν στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού που ανοίγει το δρόμο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τηρώντας μια μάλλον θετική στάση, αν και ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν διόλου.

Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε γραπτή του δήλωση στο Reuters, επισήμανε ότι «ελπίζω οι εκλογές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο νέο πρόγραμμα». «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωζώνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ελπίζω η νέα Βουλή να είναι περισσότερο υποστηρικτική στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρόσφατα συμφωνήθηκε».

Νωρίτερα σε tweet του εκπροσώπου του, αναφερόταν: «Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει την ευρεία στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για το νέο πρόγραμμα και το μεταρρυθμιστικό πακέτο και ελπίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη».

Παρόμοια ήταν και η θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμήνυσε ότι η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση για εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει ο Πιερ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι «η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Παρεμφερής ήταν και η αντίδραση του Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι τάχιστες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για τη διεύρυνση της στήριξης στο νέο πρόγραμμα διάσωσης του ESM, που μόλις υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.