Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Είναι βιώσιμο μέχρι το 2030

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση που διεξάγεται στο ολλανδικό κοινοβούλιο για την έγκριση του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ο Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό ο οποίος θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει είτε την υιοθέτηση χαμηλότερων επιτοκίων είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια μετά τη διάσωση, τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Σημείωσε ότι το σενάριο του ΔΝΤ είναι πιο «ζοφερό» από εκείνο του Eurogroup και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε το θέμα». Εάν η ελληνική οικονομία τα πάει χειρότερα από το αναμενόμενο και η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους της, «τότε θα κοιτάξουμε τη διάρκεια των δανείων. Αλλά αυτό δεν είναι καν απαραίτητο τώρα» είπε.