Ευθεία σύγκρουση Μαξίμου - Αριστερής Πλατφόρμας για ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

«Ύστατο κυβερνητικό σωσίβιο» χαρακτηρίζει άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε προαναγγείλει, εμμέσως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του τρίτου μνημονίου. Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει, ήδη, αρχίσει την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής ημερομηνίας για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν και επισήμως διαμηνύεται ότι η οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη θα δρομολογηθεί μετά τις 20 Αυγούστου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του τρίτου μνημονίου στα διάφορα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους πιστωτές.

Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο με πιθανότερη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Πιθανή θεωρείται και η επόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η επιλογή για εκλογές-εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει θετικές ψήφους από 162 βουλευτές, δηλαδή το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αν δεν πάρει τις ψήφους αυτές το Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου. Σε αυτή την περίπτωση, για το Μαξίμου η ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης θα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό θα είναι Αριστερή Πλατφόρμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, από την άλλη, φέρεται ν’ αναζητά τρόπους να απομακρύνει από την ίδια την ευθύνη μιας πτώσης της κυβέρνησης. Ένας εξ αυτών, κατά πληροφορίες, φαίνεται να είναι η αποχή των βουλευτών της Πλατφόρμας από την ψηφοφορία. Έτσι, λύνεται τυπικώς το πρόβλημα αλλά αν όντως το Μαξίμου θέσει ως στόχο την εξασφάλιση 162 ψήφων, τότε και πάλι «η εξίσωση δεν βγαίνει».

Η προοπτική να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση σχολιάζεται σκληρά από την ιστοσελίδα iskra της Αριστερής Πλατφόρμας. Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκέφτεται, δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά ή όχι, το ενδεχόμενο να καταθέσει στη Βουλή πρόταση εμπιστοσύνης. Το ερώτημα , όμως, είναι εύλογο : Για ποιο λόγο μπορεί να θέλει η κυβέρνηση να καταθέσει μια τέτοια πρόταση ;

Αν ζητάει, λέμε τώρα (!), ψήφο εμπιστοσύνης για να τηρήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, μια τέτοια εμπιστοσύνη την έχει λάβει ενθουσιωδώς από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και δεν χρειάζεται να την επαναβεβαιώσει. (Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους 162 «εξαναγκάσθησαν» πρόσφατα να ψηφίσουν τρίτο μνημόνιο , σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις και όσα οι ίδιοι ψήφισαν αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη).

Αν η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να εφαρμόσει το νέο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε (και πράγματι περί αυτού πρόκειται) τότε αυτήν την εντολή και εξουσιοδότηση την έχει από τη Βουλή σε πρωτοφανή έκταση. Την έχει από 222 βουλευτές που ψήφισαν πρόσφατα το νέο τρίτο μνημόνιο , μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχουν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού.

Προς τι, λοιπόν, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση ;

– Την «εμπιστοσύνη» η κυβέρνηση θα τη ζητήσει από τη Βουλή, αν φυσικά το πράξει τελικά, για άλλους λόγους, προφανείς αλλά ανομολόγητους.

Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του «ΟΧΙ» (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).

Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι «διαφωνούντες» του «ΟΧΙ» αφού δεν υπογράφουν δήλωση «εμπιστοσύνης» στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της ΕΕ και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν, να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα «βαρίδια» της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.

Θα τη ζητήσει , τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν, τρέμει , ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία.

Ψήφο εμπιστοσύνης , λοιπόν, ως ύστατο κυβερνητικό «σωσίβιο» για την κυβέρνηση και κυρίως τα μνημόνια της λιτότητας και της υποτέλειας ; Μήπως κάποιοι λογαριάζουν, αν λογαριάζουν, χωρίς τον ξενοδόχο ; Θα δούμε !»