Στουμπ: Ανοιχτά ζητήματα για την Ελλάδα αλλά θα υπάρξει συμφωνία σήμερα

Ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ υποστήριξε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι θα του δημιουργούσε μεγάλη έκπληξη αν δεν καταλήξει σήμερα το Eurogroup σε συμφωνία.

«Υπάρχουν πολλά ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα μου δημιουργούσε μεγάλη έκπληξη αν δεν είχαμε συμφωνία σήμερα», ανέφερε ο κ. Στουμπ κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, από την άποψη ότι υπάρχει ένα είδος Catch 22 (σ.σ. μια παράδοξη κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κάποιος λόγω αντιφατικών κανονισμών) που πρέπει να επιλύσουμε», σημείωσε.

«Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέλει να αναμειχθεί μόνο αν υπάρχει ελάφρυνση χρέους, εμείς θέλουμε να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά δεν θέλουμε ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση», τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε σε τρία βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε μια λύση σήμερα και να συμφωνήσουμε σε ένα ποσό που θα εκταμιευτεί πριν τις 20 Αυγούστου. Το βήμα δύο θα είναι μια πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα γίνει πιθανότατα τον Οκτώβριο, ανάλογα με την κατάσταση στην Ελλάδα, και το τρίτο βήμα θα είναι να δούμε πώς θα εμπλακεί το ΔΝΤ», πρόσθεσε.