Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων – Στις 1.30 θα αρχίσει η Ολομέλεια της Βουλής

Λίγο μετά τις 22.30 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει η Ολομέλεια, για την κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και για την έγκριση ρυθμίσεων για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης.

Στη 1.30 το πρωί θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.

Την απόφαση έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία υιοθέτησε την σχετική πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Η Διάσκεψη απέρριψε με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνεδριάσει η Ολομέλεια αύριο το πρωί και να διεξαχθεί συζήτηση 10 ωρών.

Η ψηφοφορία ήταν 10 υπέρ της πρότασης Φίλη, 8 υπέρ της πρότασης Κωνσταντοπούλου, και 2 παρών (του ΚΚΕ). «Αν οι παρόντες είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης που μειοψήφισε, θα συνεδριάζαμε αύριο», σχολίασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στο ΚΚΕ.

Σημειώνεται πάντως ότι υπήρξε εμπλοκή καθώς απαιτείται να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Έγινε διακοπή και ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κ. Μαυριάς.

Μετά την διακοπή η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι βάση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 15) πρέπει να γίνει νέα ψηφοφορία και να υπάρχει υποχρεωτική προσχώρηση εκείνου που διατυπώνει την ασθενέστερη πρόταση σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

Οι τοποθετήσεις:

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του ζήτησε να ξεκινήσει η Ολομέλεια της Βουλής στις 23.30, για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 3.00.

Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά, όπως είπε, στάθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και έκανε λόγο για διαφύλαξη του Συντάγματος.

Σύμφωνος με τη διεξαγωγή της Ολομέλειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερο χρόνο, για τη διεξαγωγή αναλυτικότερης συζήτησης ώστε να ακουστούν οι απόψεις όσων διαφωνούν με τη συμφωνία, ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων για τις συνταξιοδοτικές περικοπές στάθηκε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θέτουν σε συζήτηση θέματα και ρυθμίσεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, οι «μνημονιακές» συνέπειες δημιούργησαν όρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού.

Για διάτρητη από όλες τις απόψεις διαδικασία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως τόνισε, πρέπει να αποσυρθούν οι τροπολογίες και να μην εισαχθούν στην Ολομέλεια.

Η κάμερα είναι μία «Κίρκη» που οδηγεί τον καθένα στο να κάνει «σόου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ​και ζήτησε οι συνεδριάσεις Επιτροπών να μεταδίδονται μαγνητοσκοπημένα, ώστε να αφαιρούνται διάλογοι που αφορούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και οι οποίες, κατά τον κ. Κρεμαστινό, αποπροσανατολίζουν από την ουσία των συζητήσεων.

Σύμφωνος με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο κ. Φίλης για την Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Αναφορικά με τις τροπολογίες, χαρακτήρισε αναρμόδια τη Διάσκεψη των Προέδρων να προχωρήσει σε κάποια εισήγηση.

Σύμφωνος με την πρόταση του κ. Φίλη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι η άμεση έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 3.00, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, τέσσερα Κοινοβούλια πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου, ενώ ερωτηθείς από την πρόεδρο της Βουλής για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, υπενθύμισε ότι αύριο διεξάγεται το Eurogroup.

Το πρωί πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν γίνεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια πριν τις 12.30, καθώς πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση από τη Διάσκεψη Προέδρων και να συνταχθεί η ημερήσια διάταξη.

Η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου. 

Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τις συντάξεις

Αντισυνταγματική θεωρεί η Πρόεδρος της Βουλής την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την θέση της και είπε ότι αυτή πρέπει να είναι και η απόφαση της Διάσκεψης. Διάβασε μάλιστα και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ότι δεν μπορεί να συζητούνται τροπολογίες συνταξιοδοτικού χαρακτήρα σε άσχετα νομοσχέδια.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Φίλης πρότεινε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της χώρας στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί στις 3 τη νύχτα. «Δυστυχώς πάλι πέσαμε στη νύχτα», σχολίασε.

Τροπολογία του Ευ. Βενιζέλου για την κύρωση της δανειακής σύμβασης από τον ΥΠΟΙΚ

Τροπολογία, με την οποία τίθενται όρια στην εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την κύρωσε της νέας δανειακής σύμβασης, δίχως την πρότερη ενημέρωση της Βουλής, κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο Υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να ενημερώσει την Βουλή, ώστε αυτή να κρίνει εάν θα πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθίσταται άνευ αντικειμένου η κύρωση  των σχεδίων συμφωνιών που μπορούν να μεταβάλλονται ουσιαστικά και ριζικά με την υπογραφή του υπουργού χωρίς ενημέρωση, έλεγχο και έγκριση, αν χρειαστεί, της Βουλής.

«Είναι συνεπώς αναγκαίο να προστεθεί   στην παράγραφο Α του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου εδάφιο, μετά το πρώτο εδάφιο, που να θέτει όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής ώστε  αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

Η Ψηφοφορία στη Διάσκεψη:

Δέκα οι ψήφοι υπέρ της άμεσης έναρξης της Ολομέλειας, οκτώ οι ψήφοι υπέρ της έναρξης αύριο το πρωί, ενώ δύο μέλη της διάσκεψης ψήφισαν «παρών».

Πριν τη διακοπή, η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα των δύο επίμαχων τροπολογιών. Κατά την ψηφοφορία, υπήρξε απόλυτη ισοψηφία (10-10) αλλά βάσει του κανονισμού υπερτερεί η πρόταση της Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κανονισμό η ψηφοφορία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Δεκάλεπτη διακοπή στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η διακοπή έγινε για να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, καθώς δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για την ώρα έναρξης της Ολομέλειας, ζήτημα που έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ξεκίνησε και πάλι η Διάσκεψη των Προέδρων με τον κ. Μητρόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “πρέπει να δεχτούμε ότι οι δέκα ψήφοι υπερισχύουν”. “Δεν μπορούμε να πάμε σε επανάληψη της ψηφοφορίας μετά την σθεναρή, σωστή κατά τη γνώμη του, αντίσταση του ΚΚΕ να αλλάξει την ψήφο του”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». 

Τη μετάθεση του ζητήματος της ώρας έναρξης στην Ολομέλεια πρότεινε ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έχει «κολλήσει» καθώς δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία.

Συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μπαλάφα ο κ. Φίλης, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου Κώστα Μαυριά για τη διαδικασία.

Να απευθυνθεί η Διάσκεψη Προέδρων στην Ολομέλεια ζήτησε ο κ. Κρεμαστινός.

Επανάληψη της ψηφοφορίας ζητεί ο κ. Μητρόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι θα ανατοποθετηθεί.

Νέα Ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής:  11 ψήφοι υπέρ της άμεσης έναρξης της Ολομέλειας, επτά υπέρ της έναρξης το πρωί και δύο «παρών».