Σε πολύ υψηλούς τόνους και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωταγωνιστεί, έως τώρα, και στη σημερινή συνεδρίαση, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νέο μνημόνιο που (ελπίζεται) ότι θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών όπου έγινε δεκτό το νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα στο τέλος της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε στις 19:50 (ενώ προγραμματίζονταν να γίνει στις 16:30) όταν η κυβέρνηση κατέθεσε τις δυο τροπολογίες για το ασφαλιστικό του Δημόσιου Τομέα και τον Νόμο Κατσέλη. Η Πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με σκληρούς χαρακτηρισμούς και ακολούθησε μακρά συζήτηση για το εάν θα ψηφιστούν ή θα πάνε στην Ολομέλεια. Τελικά μεταφέρθηκαν για την Ολομέλεια.
Εν τω μεταξύ πάντως, κυβερνητική εμπλοκή φαίνεται πως δημιουργεί η κατάθεση της τροπολογίας για το συνταξιοδοτικό στον Δημόσιο Τομέα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day. Αργότερα, άγνωστο ποια ώρα ακριβώς (θα την καθορίσει η Διάσκεψη των Προέδρων), θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα είναι οριακή, η επισημοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών και μαζί, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο και οι πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο. Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να ευελπιστεί ότι ο αριθμός αυτός θα είναι έστω και οριακά κάτω των 30, ενώ άλλοι βλέπουν τις διαρροές να πλησιάζουν τις 40.
Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση του «μαγικού» αριθμού των 120 βουλευτών οι οποίοι θεωρούνται αναγκαίοι ώστε η κυβέρνηση να διατηρηθεί σε ζωή, έστω με Μηχανική υποστήριξη και σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο. Ενδεικτική η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στον ΣΚΑΪ: «Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», σημείωσε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, όπως αναφέρει το in.gr. Ο κ. Μπαλαούρας επισήμανε ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, το νέο Ταμείο (που προβλέπει η συμφωνία) θα λειτουργήσει για 30 χρόνια και τα έσοδά του δεν θα είναι μόνο από πωλήσεις, αλλά και από εκμετάλλευση περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου, και με τα έσοδα να πηγαίνουν και για το χρέος και για την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «αποφύγαμε να πουληθούν τα ‘κόκκινα δάνεια’ σε ξένα funds».
Οι ομιλίες:
Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει τον Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισαγωγική του ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.
Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε των διαδικασιών, λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου η χώρα να συνάψει μια οριστική συμφωνία και να μην οδηγηθεί σε δάνειο-γέφυρα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα» είπε, τονίζοντας:
«Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο (σ.σ. Παρασκευή) να πάω στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια. Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημά μας για το κατεπείγον» συνέχισε.
Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «σύνθετο», το οποίο «ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μας ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015 και 2016». Επίσης σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με την έμμεση μέθοδο.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες). Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης πως τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.
Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια. Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.
Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις. Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά. «Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016» εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο. Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.
Αναπτυξιακό σχέδιο
«Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.
Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γάφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:
Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.
Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα» και τόνισε πως «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την ΕΕ (κάτι που όπως είπε η ΝΔ το βάζει πάνω απ’ όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει».
«Αυτό που θα ψηφιστεί το βράδυ χαιρετίζει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε, σημειώνοντας ότι για να μην πάει χαμένη η συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κτήμα τη συμφωνία της, να υπάρξει παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις, να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα (από αγορές και επενδυτές) και να δοθεί ικανός χρονικός ορίζοντας στη συμφωνία για να εφαρμοστεί, καθώς, όπως είπε, «μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα».
Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης επισήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, σημειώνοντας ότι η περίσταση απαιτεί εθνική σύμπνοια την οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω να κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας».
Αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Εξάλλου, χαρακτήρισε ως «επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «ανέλαβε να προωθήσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».
Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να το ψηφήσουμε, να βρούμε είτε τη χρηματοδοτική γέφυρα, για εμάς δεν είναι προτιμητέα, είτε την πρώτη εκταμίευση βάσει των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως έχουν έρθει στη δανειακή, για να πάει η Ελλάδα παρακάτω και να έρθει η επιθυμητή κανονικότητα στην Ελλάδα».
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τον κόσμο προεκλογικά και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λάθη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για χαμένο χρόνο. Ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι «θα ψηφίσουμε ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα προαπαιτούμενα».
Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Ο ίδιος μίλησε για τρίτο μνημόνιο, που έχει χαρακτήρα αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό και το οποίο εντείνει τις κοινωνικές αδικίες.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μέτρα που θα ψηφιστούν απόψε δεν είναι δύσκολα. Αν και κάποια άλλα είναι απαραίτητα για τον εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους που πρέπει επιτέλους να γίνει» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων προσερχόμενος στη Βουλή.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική εκείνων που ταυτίζονται με τη λογική του Σόιμπλε και του οποιουδήποτε άλλου μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο που θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ευρωζώνης, μια Ελλάδα διαλυμένη και σε πλήρη κατάρρευση» προσέθεσε, τονίζοντας πως «πρέπει όλοι οι βουλευτές να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν η πατρίδα μας να παραδοθεί στα χέρια των δραχμόβιων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να κάνουν το δικό τους ‘πάρτι».
«Ως ανυποχώρητος ευρωπαϊστής και θέλοντας να ξαναδώ μια ισχυρή πατρίδα, ζητώ να δοθεί απόψε η κατάλληλη απάντηση σε όλους αυτούς τους ‘δραχμόβιους’» κατέληξε ο κ. Κουίκ.
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις
Σε συγκρότηση κινήματος καλεί ο Λαφαζάνης
Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός “ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη”, καλούν με δήλωσή τους που υπογράφουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.
Οι υπογράφοντες τη δήλωση, η οποία φέρει τον τίτλο “Όχι στο νέο μνημόνιο-κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα”, καλούν “στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, στη λιτότητα και στην επιτροπεία της χώρας”.
Αναλυτικά η δήλωσή τους: “Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.
Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και στους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Το μνημόνιο αυτό, όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στον δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.
Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, στη λιτότητα και στην επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.
Οι υπογράφοντες: Βερναρδάκης Αλέκος, Γαλάνης Νίκος, Κάβουρας Δημήτρης, Καλτσώνης Δημήτρης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μαντάς Παναγιώτης, Νταβανέλος Αντώνης, Παγιάτσος Ανδρέας, Σακελλαρόπουλος Σπύρος, Σαραφιανός Δημήτρης, Σουάνη Μαρία, Τζήμας Θέμης και Χήτας Λάμπρος»
Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά Ευκλ. Τσακαλώτου
Διακριτές αποστάσεις από την κυβέρνηση πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για «κυβέρνησή σας».
Η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, ότι δεν την προστατεύει από ανήθικες επιθέσεις ΜΜΕ και επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον εισηγητή του κόμματος Γεράσιμο Μπαλαούρα. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει «δημιουργία εσωτερικού εχθρού εντός της συλλογικότητας».
Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι από την Τρίτη με δήλωσή του τη στοχοποίησε ως Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή «Ζωής θέλοντος», και σημείωσε πως «δεν έλαβε εξήγηση για τη στοχοποίηση που ξεκίνησε από εσάς προσωπικά και την κυβέρνησή σας».
«Στοχοποιείτε με αδιανόητους υπαινιγμούς όποιον προσπαθεί να περιφρουρήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ακούστηκε η άποψή σας πως όποιος αντιστρατεύεται την συμφωνία είναι σύμμαχος κάποιων εχθρών της χώρας. Ακούστηκε από τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τα βάλουμε με τον έναν ή τον άλλον, αλλά όχι με τους νέους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής και του νεοαυριανισμού. Είδατε το πρωτοσέλιδο της KONTRAnews και ακούσατε τι είπε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης για τον Φρόιντ», είπε η Ζ. Κωνσσταντοπούλου ρωτώντας την κυβέρνηση «γιατί ανέχεστε να εμφανίζονται ως υπερασπιστές σας αθύρματα του χειρίστου αυριανισμού και πως τολμάτε να αποδίδετε δόλο στους Προέδρους των Επιτροπών που προσπαθούν να περιφρουρήσουν την διαδικασία;».
«Η κυβέρνηση υιοθέτησε την λογική του χειρίστου ψυχιατρισμού», υποστήριξε. Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε και ένα πολιτικό επιχείρημα στους διαφωνούντες βουλευτές για να μην παραιτηθούν: «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με άλλο πρόγραμμα. Με άλλο πρόγραμμα έχει πάρει 50 έδρες μπόνους», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν με εκφράζει η εισήγηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟ δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση ανάκλησης του προγράμματός μας».
«Δεν είπα τίποτα από αυτά που λέει ότι είπα», της απάντησε ο Γ. Μπαλαούρας.
«Η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την στοχοποιεί. Αυτό γεννά μεγάλα θεσμικά προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρχει Πρόεδρος της Βουλής που να αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που την εξέλεξε», απάντησε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεν μπορούμε να εκπροσωπούμε κάτι που συνεχώς αμφισβητούμε και θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνο για την στοχοποίησή μας. Ελπίζω κάποτε να δώσει μία ειλικρινή απάντηση η Πρόεδρος της Βουλής».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην Ζ. Κωνσταντοπούλου και για το θέμα των 50 εδρών: «Η τεχνική της εξουσίας, σύμφωνα με την οποία το μπόνους των 50 εδρών υπάρχει για άλλο πρόγραμμα, δεν τιμά όσους επινοούν τέτοιους μεθόδους για να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης, που μάλιστα την έχουν επιλέξει για κρίσιμους πολιτειακούς ρόλους».
Η Πρόεδρος της Βουλής ανταπάντησε ότι ο κ. Φίλης την έχει στοχοποιήσει και σημείωσε πως «ουδεμία απόσταση πήρε από την επίθεση που κατήγγειλα». Εγκάλεσε και πάλι τον Ευκλ. Τσακαλώτο γιατί δεν της απάντησε: «Να απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος γιατί ξεκίνησε τη στοχοποίηση, γιατί ανέχθηκε την κλιμάκωσή της, γιατί ταύτισε όσους υπερασπίζονται τις αρχές και τους Προέδρους των Επιτροπών και γιατί σε απάντηση όσων είπα χθες για τη νεοδιαπλοκή, το νεοαυριανισμό και τους φερέλπιδες νεοδιαπλεκόμενους και την KONTRAnews δεν βγήκε κανένα μέλος της κυβέρνησης να καταδικάσει, παρά βγήκε ο μη κοινοβουλευτικός Υπουργός Επικρατείας να μιλήσει για τον Φρόιντ».
Σε σύντομη παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως θεώρησε πως όσα έλεγε η κ. Κωνσταντοπούλου «ήταν άλλη μία τακτική για να ροκανίσει το χρόνο».
«Δεν μπορώ να σχολιάσω την έλλειψη χιούμορ για αυτό το αστειάκι» (σ.σ. τη δήλωσή του έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες μέρες) και μάλιστα 9.30 το πρωί». «Όσοι θέλετε να ροκανίσετε το χρόνο για να πάμε σε δάνειο – γέφυρα μπορείτε να το κάνετε, εγώ δεν θα ακολουθήσω» είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος επιμένοντας στην πολιτική θέση της κυβέρνησης.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι «η Βουλή δεν είναι Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι στην χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων παίχθηκε θέατρο.
Ακολούθησε ένταση με την Προεδρεύουσα Ευαγγελία Αμμανατίδου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική της και προειδοποίησε πως «μ’ αυτά που κάνουμε εδώ πέρα ανεβάζουμε τον ναζισμό και το φασισμό».
Ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας τόνισε ότι «μία μειοψηφία του Κοινοβουλίου προσπαθεί με παρελκυστική τακτική να μπλοκάρει την διαδικασία. Βάλτε ψηφοφορία, όλα τα άλλα είναι κολπάκια».
«Παίζεται θέατρο παραλόγου για να δεσμευτεί η χώρα σε μία νεοαποικιακή σύμβαση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό απαιτείται και η απαξίωση προσώπων που συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική που εξέλεξε ο λαός, όπως η Κωνσταντοπούλου, η Βαλαβάνη, ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης. όσοι επικαλούνται διαδικασίες σαμποτάζ έχουν στόχο να απαξιώσουν τα πρόσωπα που αντιστέκονται. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι».
«Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι εδώ και ένα μήνα υπάρχει εκστρατεία συκοφάντησης που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας», υπογράμμισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.
Δ. Στρατούλης: Δεν μπορώ να ψηφίσω το μνημόνιο
Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να έρθει ποτέ από αυτή την κυβέρνηση, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.
«Το μνημόνιο δεν μπορώ να το ψηφίσω, όχι μόνο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως πρώην υπουργός, γιατί ξέρω καλά τις συνέπειές του» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο «όχι» του δημοψηφίσματος, ενάντια στη δημόσια ιδιοκτησία.
Λαπαβίτσας: Η νέα συμφωνία είναι ένα έκτρωμα
Η νέα συμφωνία είναι ένα έκτρωμα, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα συζητούσαμε ένα μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Όπως κατήγγειλε, η συμφωνία είναι υφεσιακή, επιβαρύνει την οικονομία και αυξάνει το χρέος.
«Προβλέπει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με όρους αποικιοκρατικούς» συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των πλεονασμάτων. «Η επιβολή υφεσιακών μέτρων είναι παραλογισμός καθώς το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 200%» συμπλήρωσε ο κ. Λαπαβίτσας. Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι «μόνο ως αποικιοκρατική μπορεί να εκληφθεί η νέα δανειακή σύμβαση».
Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι μη βιώσιμη
Μη βιώσιμη χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. «Η βελτίωση που έγινε στο μνημονιακό κείμενο ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ταπεινωτικής συμφωνίας, που παραμένει απολύτως μη βιώσιμη» υπερθεμάτισε ο κ. Βαρουφάκης.
Όπως εξήγησε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδα. Όμως, συνέχισε, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα, η Bundestag δεν νομίζω ότι θα το εγκρίνει. Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους, καλώντας την Ε.Ε. να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων.
Οι αντιδράσεις της Νέα Δημοκρατίας
Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ
«Η χώρα χρειάζεται ελπίδα και προοπτική, η οποία θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι η ΝΔ», τόνισε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. «Είναι μία κρίσιμη στιγμή, η στιγμή της δικαίωσης της ΝΔ, η οποία σε πολλές φάσεις στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, είπε στο λαό την αλήθεια και έδωσε μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόμο», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι είναι σήμερα οξύμωρο, μετά από πέντε μήνες που είναι στη διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, να γίνεται λόγος για την ώρα προσαρμογής του κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα, πράγμα που θα δημιουργήσει αλλαγές στο πολιτικό τοπίο.
«Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να βγει δυναμικά. Μιλάω ως πρώην βουλευτής της Ευρυτανίας και με την εμπειρία της Ευρυτανίας σας λέω ότι όταν πάει κανείς στο καφενείο και μιλήσει με τον αγροτικό κόσμο, να είναι σαφής ότι εμείς δεν φέραμε τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη για να υπάρχουν αύριο επιδοτήσεις μένοντας στην ΕΕ.
Καθαρές κουβέντες χρειάζεται η χώρα. Η ΝΔ να πάει συντεταγμένη, αυτή την ώρα ακριβώς που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η χώρα χρειάζεται ελπίδα και προοπτική, η οποία θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι η ΝΔ», σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ.
Επίσης τόνισε ότι στη συμφωνία πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και πως βασική διαφωνία της ΝΔ είναι το θέμα της φορολογίας. «Εγώ πιστεύω και υποστηρίζω με πάθος ότι αυτό το κομμάτι της συμφωνίας μπορούμε να το επαναδιαπραγματευτούμε. Και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως ότι αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της ΝΔ, ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη.
Κ. Χατζηδάκης: Με εκλογικούς αιφνιδιασμούς θα ζήσουμε το μύθο του Σίσυφου
Κατά των εκλογικών αιφνιδιασμών ώστε να μη ζήσει η Ελλάδα «τον μύθο του Σίσυφου», τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης. «Η ΝΔ βάζει πάνω απ’ όλα την ανάγκη η πατρίδα να μείνει στο λιμάνι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι, ούτε μένουμε ήσυχοι ότι η χώρα θα μείνει στο λιμάνι αυτό», είπε και έθεσε τέσσερα ζητήματα:
-η κυβέρνηση να κάνει κτήμα την συμφωνία,
-να στρέψουμε το βάρος της προσοχής από την διανομή της φτώχειας στην παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις,
-να εργαστούμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών,
-να δώσουμε ικανό χρόνο στη συμφωνία για να λειτουργήσει.
Ο εισηγητής της ΝΔ εκτίμησε ότι το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί για συγγνώμη, θριαμβολογεί», ενώ σημείωσε πως «οι φόροι είναι η εύκολη λύση». «Εμείς, το παραδέχομαι, το είχαμε παρακάνει με τους φόρους, αλλά αυτό που γίνεται δεν είναι λύση», είπε.
«Υποπτεύομαι πως αυτό που ψηφίζουμε είναι ήδη άκυρο. Το μνημόνιο που διαβάζουμε στη σελίδα 298 του νομοσχεδίου είναι μία οφθαλμαπάτη, μία ψευδαίσθηση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και αναρωτήθηκε: «ποιος δήλωνε πως το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης; Μήπως ο κ. Τσίπρας όταν παρουσίαζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Ποιος έλεγε ότι θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τις δυνάμεις που ονειρεύονται τρίτο μνημόνιο; Μήπως πάλι ο κ. Τσίπρας;».
Γεωργιάδης, Ασημακοπούλου, Σαλμάς και Κυριαζίδης υπέρ της αποχής
Τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μάριος Σαλμάς και ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που είναι σε εξέλιξη. Δεσμεύτηκαν ωστόσο ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία, ενώ υπέρ της αποχής τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα του μνημονίου.
Τρεις βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κοντός, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Στέφανος Γκίκας, πρότειναν τη λύση της ψήφου κατά συνείδησης, ενώ τον προβληματισμό τους, κυρίως για τα θέματα των αγροτών, εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και άλλοι βουλευτές τόνισαν ωστόσο ότι το κόμμα ψηφίζει σήμερα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, με τη σημείωση ότι το αγροτικό δεν είναι μέσα στα προς ψήφιση μέτρα.