Βρυξέλλες: Ανοιχτό το θέμα επανεξέτασης της συνθήκης του Δουβλίνου 2 το 2016

Σε στενή παρακολούθηση έχει η Κομισιόν την κατάσταση στην Κω και γενικότερα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό «με τους αριθμούς ρεκόρ που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με την κ. Μπερτό προχωρά άμεσα η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 474 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εσωτερικών και ζήτησε την υποστήριξή τους για την ενίσχυση της επιχείρησης της Frontex σε Ελλάδα και Ουγγαρία.

«Αν η Ελλάδα ζητήσει έκτακτη βοήθεια υλική ή οικονομική είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε» συμπλήρωσε η κ. Μπερτό ενώ ερωτηθείσα για το πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν τις εικόνες με τους μετανάστες στο γήπεδο της Κω η εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε με νόημα ότι «από τη μια υπάρχει η αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη υποδοχής και από την άλλη πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την παροχή ασύλου από την πλευρά των κρατών μελών αυτών».

Τέλος ανακοίνωσε ότι «μακροπρόθεσμα, από το 2016, θα επανεξετάσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου, αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και αν χρειάζεται αναθεώρηση».