Το Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα στο άμεσο μέλλον κρίνεται η επικείμενη επίτευξη της συμφωνίας με τους θεσμούς και η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στη Βουλή.  Με το βλέμμα στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για την «επόμενη ημέρα».

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται ότι με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τελούν υπό ιδιότυπη ομηρεία, με κοινοβουλευτικό περιβάλλον θολό, εσωκομματική εκκρεμότητα βασανιστική και επιζήμια, και υπό αυτήν την έννοια αναζητούν τη διέξοδο της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνομιλητές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να έχει προεξοφλήσει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εντός Κοινοβουλίου και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική συμβίωση με τους «δραχμιστές» δεν είναι δυνατόν να παραταθεί. Κατά την κυβέρνηση, ο γόρδιος δεσμός που έχει προκύψει λύνεται μόνο με μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Ως πιθανή ημερομηνία των πρόωρων εκλογών θεωρείται η 25η Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, μεγάλο ζήτημα θα είναι κατά πολλούς η διαχείριση της «συνθηκολόγησης» και η εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων από τον Αλ.Τσίπρα. Το σενάριο αυτό περνά μέσα και από μια εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Κομματικά στελέχη σημειώνουν, ωστόσο, ότι το ερώτημα που ανακύπτει είναι μέχρι τότε η Αριστερή Πλατφόρμα βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα έχει εκ των πραγμάτων συντελεστεί η διάσπαση και εν τέλει πραγματοποιηθούν δύο ιδρυτικά συνέδρια.