Τσίπρας: Αιτία για το ελληνικό μεταναστευτικό είναι οι επεμβάσεις της Δύσης στις αραβικές χώρες

Για ραγδαία αύξηση της εισροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, ενώ «η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές».

Ως αιτία του προβλήματος ανέδειξε τις επεμβάσεις της Δύσης στις διενέξεις στις αραβικές χώρες, ενώ επισήμανε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε. συμπεριέλαβαν την Ελλάδα και την Ιταλία στα κείμενα συμπερασμάτων τους, προκειμένου να υπάρξει συνδρομή και ενίσχυση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Παράλληλα τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται «αλά καρτ» και να αφορά μόνο στις χώρες υποδοχής, όπως επιδιώκουν ορισμένα «όψιμα», όπως τα χαρακτήρισε, μέλη της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπουργείων, υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αρμόδια Υπουργό, Τασία Χριστοδουλοπούλου και μίλησε για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τις Συνόδους Κορυφής, στη γραμμή της ομαλής ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν όλες οι πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και λαών της Ευρώπης και εξήγγειλε τη χρησιμοποίηση όλων των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το Πεδίον του Άρεως στο Βοτανικό, εξήγησε ότι αυτές οφείλονται στον εντοπισμό του κατάλληλου χώρου για τη διαμονή τους, αλλά και σε τεχνικές εργασίες από τη ΔΕΗ και ευχαρίστησε στο σημείο αυτό, τόσο το Δήμο Αθηναίων όσο και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τους εθελοντές, για την προσφορά τους.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι χώρες υποδοχής δεν μπορούν να γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, αλλά και η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι υγρός τάφος για τους πρόσφυγες. Δεν είναι στη λογική μας να βουλιάζουμε πλοία με μικρά παιδιά και ανυπεράσπιστους ανθρώπους» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «κάποιοι έσπειραν ανέμους και εμείς καλούμαστε να θερίσουμε θύελλες». Επίσης κατέστησε σαφές ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, όπως επιχειρήθηκε από ορισμένους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.