Αιχμές κατά όσων κατακρίνουν τις εργασίες της Βουλής, άφησε η Ζ.Κωνσταντοπούλου

Αιχμές κατά όσων κατακρίνουν έντονα τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους άφησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξάμηνου έργου της στην προεδρία της Βουλής.

Η Ζ.Κωνσταντοπούλου, με την έναρξη της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην επιτροπή Αλήθειας του Χρέους, της οποίας ηγείται, σημειώνοντας ότι σήμερα συμπληρώνονται και έξι μήνες από την ανάληψη της Προεδρίας της Βουλής από την ίδια. «Ήταν μια Επιτροπή ανοιχτή στην κοινωνία, λειτούργησε με ειδικό καθεστώς, όχι όπως συνήθως ισχύει το εκάστοτε ειδικό καθεστώς, αλλά με τη θετική του έννοια» ανέφερε.

Χαρακτήρισε «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και απεχθές» το ελληνικό δημόσιο χρέος, «πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να το πληρώσει» όπως τόνισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα συμπεράσματα της Επιτροπής «είναι ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων που εκφράζουν κυρίως εκπρόσωποι διαπλοκής της χώρας που αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη για τη θυματοποίηση του ελληνικού λαού».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, όπως αναφέρει το newpost, έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους της τρόικας, που επέτειναν με τις κλειστές τράπεζες, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπου ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο «με το μαχαίρι στο λαιμό»: «Επέλεξα να αναφερθώ στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας, κανένα κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και με τις τράπεζες κλειστές. Η τρόικα εκβίασε μετά την Κύπρο και την Ελλάδα να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και τις τράπεζες κλειστές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γερμανικές οφειλές, τονίζοντας ότι με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 278 έως 340 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε, μάλιστα, νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα για να αναδειχθεί η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και συγκεκριμένα:

  • Θα πραγματοποιηθεί κεντρική συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τους μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα.
  • Η κατάθεση του προκαταρκτικού πορίσματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αξιοποιηθεί.
  • Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενημέρωσης των κοινοβουλίων για τις εργασίες αυτής της επιτροπής.
  • Δέσμευσα και τον γερμανό ομολογό μου για να δεχθεί η Bundestag την επιτροπή. Σε αυτή την αξίωση αναφέρθηκε και μέλος ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας.

Επιπλέον, αναφερόμενη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο της Siemens, επιτέθηκε εκ νέου στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στην άρνησή του να προσέλθει να δώσει εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ΠτΒ τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε ο κ. Στουρνάρας να προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής, ως οφείλει.

Από το στόχαστρο της κ. Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγε και το Γραφείο Προϋπολογισμού και τόνισε ότι «αντί να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, που συνοψίστηκαν σε ευθεία επίθεση στον πρώην Υπουργό Οικονομικών με στοιχεία που δεν διακρίνονται από την επιστημονικότητα που αρμόζει».

Χαρακτήρισε δυσάρεστο το «να ενημερώνομαι από τα ΜΜΕ για την ύπαρξη της έκθεση (του Γραφείου)» και διεμήνυσε ότι «κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί».

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων που συνεδρίασε για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης γιατί όπως είπε «είναι πράγματι εντυπωσιακή η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται όταν κάποιοι αναλαμβάνουν από τη θέση της θεσμικής και πολιτικής ευθύνης, αντί να σέβονται την ευθύνη τους αυτή, τελικά να κάνουν τον ανταποκριτή διαφόρων ΜΜΕ προς διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Είπε ακόμα ότι το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος δεν έτυχε της δέουσας αξιοποίησης και τόνισε πως «είναι υποχρέωσή μου να πιέσω την κυβέρνηση ώστε να το αξιοποιήσει». Παράλληλα υπενθύμισε πως εκκρεμεί συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό και τόνισε πως «έχουμε τεράστιο πεδίο αξιοποίησης του πορίσματος αυτού».