Τσίπρας: «Η συμφωνία έχει αγκάθια, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να την υλοποιήσουμε»

Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν το εισόδημά τους αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση» και υπενθύμισε ότι δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι επισήμανε ότι έγιναν τέσσερις και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Ευρωβουλής.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε». παράλληλα σημείωσε πως αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Αναλύοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά επιδιώκεται η διάκριση των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την φορολογία η κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50% και όχι στο 100%» και τόνισε ότι προτείνονται ιδιαίτερα φορολογικά μέτρα για τους νέους αγρότες.