Βαρουφάκης: Η Λαγκάρντ είχε συμφέρον οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο

Σχολιάζοντας άρθρο του Ντέιβιντ Μαρς στο MarketWatch υπό τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης δικαιώνεται, ενώ η Λαγκάρντ εμφανίζεται ως χαμένη», ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι «σημασία δεν έχει εάν δικαιώθηκα ή όχι. Το καίριο ζήτημα αφορά την πρόσφατη ελληνική συμφωνία» συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πρώτη ημέρα έχει καταστήσει σαφές ότι η κ. Λαγκάρντ είχε συμφέρον οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο, “για να μην χρειαστεί να ομολογήσει ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα αντιδρούσαν αν υπογράψει μία ακόμη μη βιώσιμη συμφωνία δανείου με μία χώρα της οποίας το χρέος είναι ανεξόφλητο”.

«Ότι δηλαδή τα μέλη του ΔΝΤ θα επαναστατήσουν εάν υπογραφεί ακόμη μία μη βιώσιμη δανειοδοτική συμφωνία με μία χώρα, της οποίας το χρέος είναι μη βιώσιμο» καταλήγει ο πρώην υπουργός.,

Στο εν λόγω άρθρο, ο Ντέιβιντ Μαρς σχολιάζει ότι «Κάτι πηγαίνει περίεργα στραβά στις σχέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με τα στελέχη του Ταμείου. Τρεις φορές αυτό το μήνα, στις γεμάτες πολιτικά διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο, τα στελέχη του ΔΝΤ αποκήρυξαν τη διοίκησή του για την παροχή περισσοτέρων δανείων στην Ελλάδα, ως μέρος της τρίτης συμφωνίας διάσωσης».

Οι ρωγμές, γράφει ο δημοσιογράφος, όπως και η ενισχυόμενη αβεβαιότητα στο ελληνικό αδιέξοδο, εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της Λαγκάρντ στις ευρωπαϊκές συναντήσεις, όπου εμφανίστηκε να εγκρίνει αποφάσεις που αργότερα απορρίφθηκαν στην Ουάσιγκτον. Η περίεργη φύση της διάστασης στο ΔΝΤ μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις για το αν θα ανανεωθεί η θητεία της Λαγκάρντ, που ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2016.

 

varouf