Τσίπρας: Είχαμε σχέδιο "έκτακτης ανάγκης", όχι Grexit

Σχέδιο “έκτακτης ανάγκης” και όχι εξόδου από το ευρώ είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν είχε σχέδιο 1.000 σελίδων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “Εμείς δεν έπρεπε να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που μας εξωθούσαν σε Grexit;”.

Ναι, είχα δώσει προσωπικά εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit από την ελληνική πλευρά θα έπρεπε να απευθυνθείτε στην άλλη πλευρά. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις 1.000 σελίδες σχεδίου της Κομισιόν που έγραψαν Spiegel και Times» είπε προς την Φώφη Γεννηματά.

«Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρόκειται για μια περίεργη και πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί μια διαπραγματευτική διαδικασία για να φέρει η κυβέρνηση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Είναι κατανοητό να γίνει αυτό επειδή κάποιοι αισθάνονται ότι στην δική τους εποχή δεν διαπραγματεύτηκαν όσο έπρεπε άλλα έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».

Στην ερώτησή της η κυρία Γεννηματά ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει:

α) Ποιά ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;

β) Ποιά ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;

γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν;

δ) Ποιά ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;

ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;

στ) Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;».

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση.

Πηγή: Το Βήμα