Βούτσης: «Μεγάλη πολυτέλεια η διάσπαση της Αριστεράς»

Είναι «μεγάλη πολυτέλεια να διασπώνται δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ 96,5» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία έμμεση έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί και θα πρέπει να φτάσει σε ένα προωθητικό αλλά και ταυτόχρονα θετικό αποτέλεσμα». «Προφανώς αυτό που επιθυμούμε είναι να επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης, της συλλειτουργίας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά (…) Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Η ίδια ιστορία αποδεικνύει τελικά το σωστό ή το λάθος».

Για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρή η εξέλιξη της αντιπαράθεσης που υπάρχει γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανάμεσα σε κύκλους της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταρχήν, αλλά και μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτά είναι πολύ μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν μπει πάνω στο τραπέζι και κανείς δεν είναι διατεθειμένος όπως γινόταν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, να μην τεθούν στη συζήτηση και να αποσιωπηθούν. Ως εκ τούτου έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δημιουργούνται και οι κατάλληλες ρωγμές για τις οποίες έχει μιλήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατόν διαπραγμάτευση, τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα. Το κάδρο της συμφωνίας συνολικά να φτιαχτεί με μία γενναία απομείωση του χρέους, μία γενναία επενδυτική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα μικρά πλεονάσματα. Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να ασκήσουμε μία πολιτική που μέρος της θα είναι βεβαίως και η συμφωνία που έχουμε συνομολογήσει ή που θα καθαρογραφεί μετά από ορισμένο καιρό. Θα είναι, ωστόσο, ένα κομμάτι της, δεν θα είναι ούτε η καρδιά της, ούτε το όλον. Θα μας επιτρέψει δηλαδή να κάνουμε μία πολιτική υπέρ των κοινωνικών τάξεων και των αδυνάτων. Όσο θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω της πραγματικής οικονομίας για να εφαρμόζονται πολιτικές που θα ανακουφίζουν και θα δρουν ισοδύναμα απέναντι σε μέτρα που ενδεχομένως έχουνε αρνητικό πρόσημο, θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συμφωνία που έγινε αφήνει αυτές τις πιθανότητες και τώρα γίνεται ακριβώς αυτή η διαπραγμάτευση».

Τέλος, για τον Γ. Βαρουφάκη ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς έψαχνε υποκατάστατα ή εναλλακτικές σε περίπτωση που η χώρα στριμωχνόταν πάρα πολύ».
Ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε σχέδιο για Grexit». «Τέτοιο σχέδιο δεν υπεβλήθη, δεν κατοχυρώθηκε και προφανώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο πλαίσιο των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Κι εγώ συμμετέχω σε όλα αυτά τα όργανα. Ούτε υπεβλήθη, ούτε αναλύθηκε, ούτε χρεώθηκε για να γίνει. Αλλά μπορεί προφανώς εφόσον ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης τα λέει, να υπήρχε σε επίπεδο διανοητικό και πειραματικό ένα τέτοιο σχέδιο αλλά όχι προς εφαρμογή. Πάντως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για επέμβαση της δικαιοσύνης».