Η «γειτονιά» φλέγεται - Η κυβέρνηση «κολλάει»... στα «τεχνικά»

Σε αξεδιάλυτο γεωπολιτικό και οικονομικό «κουβάρι» με απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ελλάδα εξελίσσεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η «θερμή» εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, η αναζωπύρωση του κουρδικού, αλλά και η αποκάλυψη του «Βήματος» για πιθανή έλευση τζιχαντιστών στη χώρα μας, συνιστά ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» που εντός των «τειχών» επιδεινώνει η «θολή» πολιτική κατάσταση και οι κυβερνητικές παλινωδίες για τους… τρόπους διαπραγμάτευσης με το «κουαρτέτο» των «Θεσμών!

Σύμφωνα με το «Βήμα», «αναστάτωση έχει προκαλέσει στις ελληνικές διωκτικές αρχές, επείγον ενημερωτικό έγγραφο που στάλθηκε τις τελευταίες ώρες από την ΕΥΠ (ύστερα από συνεργασία και με ξένες υπηρεσίες) για την παρουσία  στην χώρα μας, τουλάχιστον 4-5 υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS και οι οποίοι φέρεται να έχουν διαβατήρια από την Σαουδική Αραβία».

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι ύποπτοι «τζιχαντιστές»  ήλθαν στην χώρα μας αεροπορικώς και έχει ζητηθεί  κατεπειγόντως ο εντοπισμός τους. Οι πρώτες έρευνες πάντως – σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει συμμετάσχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία – έχουν αποβεί άκαρπες. Σύμφωνα με πληροφορίες έλεγχος έγινε στις λίστες επιβατών από πτήσεις από την Μέση Ανατολή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το ρεπορτάζ επικαλείται αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη που έχουν γνώση του θέματος και οι οποίοι σημειώνουν ότι «στα στοιχεία που δόθηκαν κι από την ΕΥΠ  δεν υπάρχουν τα πλήρη ονόματα των υπόπτων ενώ καταγράφεται η ηλικία τους. Η έρευνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους αναφερόμενους τζιχαντιστές  και πόσο βάσιμοι είναι οι σχετικοί φόβοι για την παρουσία στην χώρα μας και τη δράση τους. Δεν φαίνεται ωστόσο μια απλή υπόθεση  αναφοράς τζιχαντιστών στην χώρα μας.  Οφείλουμε ν ασχοληθούμε σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω του συνεχούς φόβου αλλά και της πίεσης των ξένων υπηρεσιών για ένοπλα κτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το PKK και «χαιρέτισε» τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια έγιναν από το Ναϊρόμπι, στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα.

Νωρίτερα, Αμερικανός διπλωμάτης καταδίκασε τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών στην Τουρκία, γράφοντας στο Twitter ότι δεν «υπάρχει σύνδεση» ανάμεσα στις επιδρομές της Τουρκίας εναντίον του PKK και στη συμφωνία για εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK και στις πρόσφατες συνεννοήσεις για την εντατικοποίηση της αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας κατά του ISIL» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Το Σάββατο τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ. Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η Άγκυρα πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Η αντίδραση του PKK ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του, με το οποίο γίνεται σαφές ότι το κουρδικό κίνημα δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ενώ συμβαίνουν στη «γειτονιά» μας όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά τις συνομιλίες με τους δανειστές της για ένα νέο πρόγραμμα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει στο ΑΠΕ ότι θα καθυστερήσουν λίγες ημέρες «λόγω οργανωτικών θεμάτων»!.

Όπως συγκεκριμένα είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξεκινήσουν τελικά την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης, οι επικεφαλής των αποστολών θα φθάσουν στην Αθήνα με καθυστέρηση λίγων ημερών λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Όπως διευκρινίσθηκε, τα αίτια της καθυστέρησης δεν είναι πολιτικής ή διπλωματικής φύσης, αλλά «καθαρά τεχνικά»…