Το ρήγμα παγιώθηκε...

«Παγίωση του ρήγματος» και «προβλεπόμενες διαδικασίες» είναι οι φράσεις – «κλειδιά» που χαρακτηρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ από τα ξημερώματα οπότε και ολοκληρώθηκε η ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αν και αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε, έστω και λίγο, από τον επικίνδυνο αριθμό των 120 βουλευτικών εδρών που αποτελεί και το συνταγματικό ελάχιστο για ψήφο ανοχής, αυξάνοντας σε 126 τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ωστόσο, κανείς στο εσωτερικό του δεν έχει ψευδαισθήσεις για τους κινδύνους που απειλούν τη συνοχή του.

Τον «τόνο» έδωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπογράμμισε πως «το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές» και πρόσθεσε πως «θα ακολουθηθούν οι οι προβλεπόμενες συνολικές διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα».

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη σχολίασε πως πλέον το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη διαπραγματευτική προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εξής είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διαπλοκή, η ανθρωπιστική κρίση, το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως και η ανασύσταση του πολιτικού συστήματος.

Όσον αφορά στις «απώλειες» που κατέγραψε το κυβερνητικό σχήμα στην ψηφοφορία, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «το ρήγμα είναι σαφές» για να προσθέσει πως «θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες συνολικές διαδικασίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα». «Το πολιτικό πρόβλημα ήταν και παραμένει το ίδιο» συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Α. Μητρόπουλος σχολίασε πως «παγιώνεται ένα ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει ο πρόεδρος να το αντιμετωπίσει άμεσα. Δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να το παγιώσει οριστικά».

Πάντως πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοφή διαχείριση από τον κ. Τσίπρα, χωρίς πειθαρχικές διώξεις και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης».

Επιβεβαίωση του ρήγματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Π. Λαφαζάνης δήλωνε… «όλα μια χαρά»! «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του. Οι διαφορές είναι δύναμη δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας»,..

Σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου που μεταδίσει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημά της να συναντηθούν, ενώ επίκεντρο της συζήτησής τους θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την «εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία» με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.