Έκθεση ξένης τράπεζας: ο Σύριζα που έγινε αρνάκι

 

Προβλέψεις της Credit Suisse για πολιτικές εξελίξεις. Κίνδυνος για πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον για ευρώ και χρέος. «Πώς θα διασωθούν τα παλιά κόμματα». Tι λέει για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Μια πλήρη και οξυδερκή ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα κάνει η τράπεζα Credit Suisse, με τίτλο «2015: Election Calendar: considerable electoral risk ahead». Η ξένη τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν διαβλέπει στο πολιτικό σκηνικό να συντρέχει «συστημικός κίνδυνος» για τις αγορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η έκθεση της τράπεζας:

«Η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πρόσφατα κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές (από το σύνολο των 300). Βέβαια, η συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας επί του παρόντος. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, δεδομένης της επερχόμενης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2015), η οποία απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει μία τέτοια πλειοψηφία, το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εθνικές εκλογές. Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ορισμένες ψήφους από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Για πρόωρες εκλογές

«Οι πιθανότητες πρόωρων εθνικών εκλογών την προσεχή άνοιξη συγκεντρώνουν ποσοστό 50%. Η προβλεπόμενη χρονιά, πάντως, για εθνικές εκλογές είναι το 2016. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που φαίνεται στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλει στη σημαντική αναπροσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες».

Διαβάστε περισσότερα: Εκθεση ξένης τράπεζας: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε αρνάκι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/177923/ekthesi-xenis-trapezas-o-syriza-poy-egine-arnaki#ixzz3IlyDUKx8