Κυβέρνηση: Δεν θα ψηφιστεί κανένα μέτρο τον Αύγουστο - Η διαπραγμάτευση θα «κλείσει» στις 20 του μηνός
Δεν υπάρχουν μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση μέσα στον Αύγουστο διαβεβαίωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τις πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι μια σειρά μέτρων, όπως η νέα φορολόγηση των αγροτών και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, θα ψηφισθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ανυπόστατες» πληροφορίες και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές το θέμα του συνταξιοδοτικού να συζητηθεί «αργότερα. Ενημέρωσε, δε, ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, στα οποία όπως είπε δεν συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών και οι πρόωρες συντάξεις, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Όπως ειδικότερα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, με βάση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:
Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου».
«Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη».
Κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης το νέο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη και όπως έγινε γνωστό η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές πιθανότατα θα ξεκινήσει στις 9 το πρώι.
Σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
– τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.
– την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).
Στην εισηγητική έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των πλειστηριασμών, καθώς αναφέρεται: «Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις τράπεζες. Εν τω μεταξύ, μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές».
Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχαν προκαλέσει το Νοέμβριο του 2014 τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων, που είχαν απορρίψει σε ποσοστό 93% τις σχετικές διατάξεις, καθώς το περιεχόμενό τους παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις αρχές της δίκαιης δίκης.
Όπως σημείωναν τότε σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι, το σχέδιο της επιτροπής Χαμηλοθώρη «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση, που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».