Ανασχηματισμός στον «ορίζοντα»

Η ονοματολογία για τον, αναπόφευκτο, όπως όλα δείχνουν, ανασχηματισμό ήδη κυριαρχεί στα ΜΜΕ, μετά την καταψήφιση των προαπαιτούμενων από τρεις υπουργούς, την παραίτηση της κας Βαλαβάνη, αλλά και την υπογράμμιση, με δεικτικό τρόπο, των κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών διαρροών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα ξημερώματα.

Αμέσως μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση εκτιμά το «Πρώτο Θέμα» και θεωρεί δεδομένη την αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της «Αριστερής Πλατφόρμας» που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.

Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες.

Πληροφορίες του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Πάνου Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το δρόμο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο είναι πιθανό να πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι επισφαλής.

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα εάν τεθεί θέμα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και την θέση της δεν λάβουν ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον  ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα.

Πριν ακόμη όμως τη χθεσινή Ολομέλεια τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας θεωρούσαν ότι μια διαρροή κάτω των 40 βουλευτών, όπως αυτή που τελικά προέκυψε, θα ήταν «διαχειρίσιμη» από τον πρωθυπουργό, δηλαδή θα περιοριζόταν σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές. Η δηλωμένη πάντως θέση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «όχι» σε εκλογές.