Το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που αφορά στη συμφωνία αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ενώ μπαράζ συσκέψεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των διαρροών από το κυβερνητικό «στρατόπεδο», τόσο σε επίπεδο υπουργικό όσο και βουλευτικό, παραπέμποντας τον ανασχηματισμό για μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίο.
Αν και ορισμένες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι υπογραφές των Υπουργών έχουν μπει στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση, άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για άρνηση τουλάχιστον δύο Υπουργών που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, των κ.κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη, να υπογράψουν το πολυνομοσχέδιο. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι από τους Υπουργούς που θα αρνηθούν να υπογράψουν το νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει παραίτηση από τα υπουργικά καθήκοντα.
Με δήλωσή του, νωρίτερα σήμερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία» και ότι «το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το απόγευμα της Τρίτης βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας συνεδρίαζαν προκειμένου να καταλήξουν στη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη συμφωνία και κατ’ επέκταση απέναντι στο νομοσχέδιο.
Όλα δείχνουν ότι εκτός από τους γνωστούς «διαφωνούντες», ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διαφωνίες και άλλων Υπουργών αλλά και βουλευτών. Έντονη φημολογία κυκλοφόρησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περί παραίτησης και της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη τόσο από την υπουργική όσο και από την βουλευτική θέση λόγω διαφωνίας της με τη συμφωνία με τους δανειστές. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση παραίτησης από τις υπουργικές θέσεις και του κ. Δρίτσα αλλά και του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος φερόταν απρόθυμος να παραμείνει, μετά την έναρξη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, στο υπουργείο Εργασίας. Ουδείς γνωρίζει αν η πρόθεση παραίτησης από τον υπουργικό θώκο συνοδεύεται από πρόθεση παραίτησης και από τον βουλευτικό.
Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εξέφρασαν ανοιχτά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου και ο Βουλευτής Δημήτρης Κοδέλας με τον δεύτερο να διευκρινίζει ότι θα καταψηφίσει και θα παραιτηθεί. Και οι δύο βουλευτές προέρχονται από την συνιστώσα της ΚΟΕ, της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, της οποίας οι τέσσερις βουλευτές συνολικά είχαν απόσχει από την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση την περασμένη Παρασκευή εκφράζοντας την καθολική τους αντίρρηση για τις εξελίξεις και φέρονται έτοιμοι συνολικά να καταψηφίσουν.
Την απόφασή της να μην ψηφίσει τα μέτρα ανακοίνωσε και η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FΜ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο. Όπως είπε, είχε ψηφίσει «ναι» στην εξουσιοδότηση, για να κάνει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγμάτευση και ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που δήλωσαν – μετά την ψηφοφορία – ότι αν έλθουν μέτρα λιτότητας, δεν θα τα ψηφίσουν. Αποφασισμένος να μην αφήσει την έδρα του αλλά να μην ψηφίσει και το πολυνομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης.
«Δύσκολη» ήταν και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά την οποία επικρίθηκαν σφοδρά οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Ο ΓΓ της Γραμματείας Τάσος Κορωνάκης επέμεινε στην ανάγκη να μείνει το κόμμα ενωμένο, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του σε διαγραφές διαφωνούντων, ενώ ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ίδιος στηρίζει μνημονιακές επιλογές.
Πολλά μέλη του οργάνου επισήμαναν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως, τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη. Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα. Επίσης, κοινή ήταν η διαπίστωση στην Πολιτική Γραμματεία ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο.
Ως προς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τώρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν Υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.
Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός έχει μπαράζ επαφών με Υπουργούς και στελέχη, όπως ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οΓραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα προσήλθε και ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ γύρω στις 5:00 το απόγευμα αποχώρησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.