Λευκός Οίκος - Λιού: Σημαντικό βήμα μπροστά η συμφωνία - Απομένουν πολλά εκατέρωθεν

Η Ουάσινγκτον δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές στην μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. Δια του Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι θα επιδράσει θετικά στην παγκόσμια οικονομία.

«Η σημερινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», τόνισε ο Λιου σε μια ανακοίνωσή του. Η συμφωνία αυτή είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας», προσέθεσε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι απομένουν «πολλά να γίνουν» ώστε η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαίους για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης να καρποφορήσει. «Οι υποσχέσεις (σ.σ. που περιέχονται στη συμφωνία) θα απαιτήσουν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλα τα μέρη και απομένουν να γίνουν πολλά», υπογράμμισε ο Λιου.

Για τον Τζακ Λιου, ο συμβιβασμός των Βρυξελλών αποτελεί μια «βάση για να αποκατασταθεί η συμφωνία», ενώ είναι απαραίτητη «η δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δύσκολες και βαθιές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως είναι δεσμευμένοι στην αναζήτηση ενός δρόμου για την «επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη και σε ένα βιώσιμο χρέους», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, πρόκειται για ένα «αξιόπιστο βήμα», το οποίο περιλαμβάνει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη μεριά της Ελλάδας, που θα βοηθήσουν τη χώρα να επανέλθει στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. «Οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες για αυτή τη συμφωνία», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.