«Greekment»...

Με το νεολογισμό «Greekment» που ενώνει τις λέξεις «Ελλάδα» και «συμφωνία» χαρακτήρισε τη λήξη της «ομηρικής» Συνόδου Κορυφής πριν λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία θα εδρεύει στην Αθήνα και τα χρήματα θα «αξιοποιούνται» κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν. Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας» σημείωσε ο Τουσκ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης, αλλά εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία. Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων. Θα ιδρυθεί Ταμείο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα συμβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και το χρέος. Θα δοθούν περί τα 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τρίτη και Τετάρτη θα υπάρξει νομοθεσία – Πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή. Νέο Eurogroup μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή. Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα Κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Τις επόμενες ημέρες τα «φώτα» εστιάζονται στην ελληνική Βουλή. Νέα συνεδρίαση το απόγευμα του Eurogroup

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος αλλά τελικά επετεύχθη. «Το Grexit είναι οριστικά εκτός συζήτησης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υτπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα Κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους. Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.

«Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές», πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν. Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα. Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μεινονεκτήματα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για άμεσες επενδύσεις. Αποσαφήνισε ότι «κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ» και κατέληξε λέγοντας ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος και θα είναι επώδυνη η προσπάθεια -όπως έγινε απόψε το βράδυ- όμως ελπίζω ότι οι προσπάθειες θα τελεσφορήσουν».