Ξεκίνησε η προσέλευση των ηγετών της Ευρωζώνης

Άρχισε η προσέλευση των ηγετών της ζώνης του ευρώ στο κτήριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Πιερ Μοσχοβισί, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, τις οποίες στη συνέχεια θα κληθούν να επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ταυτοχρόνως, είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα υπουργική σύνοδος την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες νομοθετικές αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, που ως τότε μάλλον θα έχουν μεσολαβήσει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, όσο και για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως “η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη που είναι κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα”, τονίζοντας ότι το Εurogroup «δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα έγγραφο. Δεν εκπλήσσομαι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία. Πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε εκ νέου, πως “η Γαλλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit”.

«Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της Ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. «Οι συζητήσεις χθες, ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα»,ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ. Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι «σήμερα κάτι θα προκύψει».

«To βασικό εμπόδιο στις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Ποντοάν. «Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα αύριο στη Βουλή των Ελλήνων και μετά η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί», ανέφερε ο Πάντοαν.

Πρόσθεσε ότι «ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο , δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί κι’ άλλος χρόνος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να συμφωνήσουμε με ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έκρινε, εξάλλου, ότι είναι «μάλλον απίθανο» να λάβει σήμερα το πράσινο φως από το Eurogroup για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της εντολής διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης», εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή και πρόσθεσε ότι «κατ’ αρχάς αυτό είναι καλό σημάδι».

Τέλος, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ακυρώθηκε «με στόχο να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητήσουν καλύτερα οι 19».