Η σκληρή στάση της Φιλανδίας απέναντι στην Ελλάδα

Η Φιλανδία φέρεται να είναι η χώρα που τηρεί την πιο σκληρή στάση στο Eurogroup, προβάλλοντας έντονες αντιστάσεις στην έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο δημοσιογράφος του Chanel 4, Πολ Μέισον έκανε λόγο για πρόθεση της Φινλανδίας να καταστρέψει την ελληνική πρόταση. «Η Φινλανδία είναι προετοιμασμένη να καταστρέψει την αμφίβολη ελληνική συμφωνία ακόμη και μόνη της εάν χρειαστεί. Η Ευρωζώνη διαλύεται σε ηθικό επίπεδο και σωτηρία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό», έγραψε ο Πολ Μέισον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φιλανδικό Κοινοβούλιο δεν δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στη Φιλανδία, η κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το Ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Αληθινοί Φινλανδοί”, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης.

H Μαρία Στενρόος, δημοσιογράφος, αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα, γράφει στο Twitter ότι πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι η φιλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φιλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Φιλανδών φαίνεται να επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το YouGov.

Παράλληλα, Βουλευτές και Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών της Φιλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της κυβέρνησής τους στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το YLE, το κόμμα των “Αληθινών Φιλανδών”, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φιλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φιλανδικό κοινοβούλιο.

«Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φιλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.