«Τείχος» καχυποψίας...

Σε «τείχος» καχυποψίας προσκρούει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup όπως προκύπτει από τις ανταποκρίσεις και τις, ελεγχόμενες, πάντως, ως προς την πιστότητα και πρόθεσή τους, πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ.

«Πιο συγκεκριμένες και σκληρές δεσμεύσεις» απαιτεί η ΕΕ από την Ελλάδα σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά: «Επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Από την άλλη, εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι απαραιτήτως «μέτρα λιτότητας».

Η φινλανδική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ελσίνκι είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμη κι αν μείνει μόνη της στο Eurogroup. Ενώ, το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» απαιτεί να μην δοθούν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα.

Αλλες πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει απόψε αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.

Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Ένας δημοσιογράφος του Guardian μετέδωσε ότι όσο διαρκεί η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η τρόικα συντάσσει μία απάντηση στην πρόταση διάσωσης της Αθήνας, αναδεικνύοντας ποια επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα.

Πάντως, ο Μάρκο Τζατερίν της ιταλικής εφημερίδας La Stampa μετέδωσε μέσω Twitter ότι ενδέχεται η συνεδρίαση του Eurogroup να διακοπεί απόψε και να ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί, αλλά ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Μπόζαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές έγραψε πως η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23.00 (ώρα Ελλάδος), τονίζοντας ότι αναμένονται δύο ακόμα συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.