Κάθε συμφωνία έχει κόστος, επεσήμανε ο Ευκλ.Τσακαλώτος

Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση μετά το δημοψήφισμα επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Όπως εκτίμησε, η λαϊκή παρέμβαση άλλαξε τα πράγματα, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση είναι καλύτερη από αυτήν που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «To δημοψήφισμα,εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος,έφερε και πολιτικές εξελίξεις» είπε.

Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά εξήγησε ότι εάν τα μέτρα συνολικά θα είναι υφεσιακά, εξαρτάται και από το τι θα γίνει με το χρέος. «Η συμφωνία πρέπει να κριθεί με το μεγάλο κάδρο» σημείωσε και έκανε λόγο για δομικά μέτρα στην πρόταση.

Όπως ανέφερε, “δεν υπάρχει θριαμβολογία από την πλευρά μας, κάθε συμφωνία έχει κόστος και θα υπάρχει ταξική μεροληψία. Εμείς νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα.

«Η επιτυχία στο δημοψήφισμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός μας εμπιστεύεται στη διαπραγμάτευση και στην ταξική μας μεροληψία» εκτίμησε.

Σε ότι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έχουν επιβληθεί και τη στάση της ΕΚΤ, θέματα στα οποία αναφέρθηκαν αρκετοί από τους ομιλητές, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε καταρχάς την ανεξαρτησία της κεντρικής ευρωτράπεζας στη λήψη αποφάσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ περιμένει πρόταση που θα αποδεικνύει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει σε τροχιά και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει στην άρση της ασφυξίας στη ρευστότητα, είπε.

Ο Ευκ.Τσακαλώτος τόνισε ότι θέλει να αποφύγει στην ομιλία του πολιτικά σχόλια, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική της κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση, και αρκέστηκε να πει μόνο ότι μάλλον ο λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και ότι το εννοεί όταν λέει ότι δεν υιοθετεί το ”συμφωνία να ναι και ό,τι να ναι” όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς στις εκλογές, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα όπως έγινε στο δημοψήφισμα με όλο το σύστημα εναντίον μας, με όλα τα ΜΜΕ εναντίον μας, με όλα τα κόμματα εναντίον μας. Μήπως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια; Μήπως ο ελληνικός λαός κρίνει ότι εμείς το εννοούμε όταν λέμε ότι συμφωνία να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι δεν υπογράφουμε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Δεν φέραμε την πρόταση που απέρριψε ο λαός

«Μάλιστα σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω κάτι που μου είπε ένας φίλος μιλώντας μου για την πολιτιστική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στην Ανατολή το κλείσιμο μιας συμφωνίας ποτέ δεν συνοδεύεται από χαρά, αγκαλιές, χαμόγελα, χειραψίες, όπως στη Δύση. Κι αυτό γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μετά από μια σκληρή και πραγματική διαπραγμάτευση όλοι έχουν χάσει κάτι πολύτιμο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ξέρουμε ότι αν επιτευχθεί θα πρόκειται για δύσκολη συμφωνία. Δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες. Ήδη από το βράδυ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται βιώσιμη συμφωνία». Απαριθμώντας στις βελτιώσεις της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς, έναντι της τελευταίας πρότασης των δανειστών, είπε ότι καταρχάς δεν ζητήθηκαν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών.

Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 παραμένει εξήγησε, ωστόσο για τα επόμενα χρόνια προβλέπονται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στον ίδιο στόχο το 2018, αλλά από διαφορετικό δρόμο, όπως αναφέρει το in.gr. Υπερασπιζόμενος τη θέση ότι προβλέπεται δικαιότερη κατανομή των βαρών, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρου επιχειρήσεων με υψηλά κέρδη, αύξηση φόρου για εφοπλιστές, κτλ. Ακόμη, ο υπουργός εστίασε στα πολλά μέτρα που προβλέπονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Κάνουν αυτά την πρόταση απόλυτα δίκαιη; Όχι» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας όμως ότι «ο λαός γνωρίζει ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε τη συμφωνία». Στις βελτιώσεις πρόσθεσε και την πρόβλεψη για τα νησιά, με την έκπτωση του 30% στο ΦΠΑ να καταργείται αμέσως μόνο στα πλουσιότερα, ενώ στα άλλα θα γίνει σταδιακά. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή όσων από τα δύσκολα μέτρα της πρότασης Γιούνκερ παρέμειναν.

Από τη στιγμή που το πρόγραμμα θα είναι τριετές, εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Στην απαίτηση αυτή η κυβέρνηση έδωσε την ερμηνεία ότι κρίνονται αναγκαίες περισσότερες σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Και για αυτό, πρόσθεσε, στη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριελήφθησαν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τη φορολογία ή τη φοροδιαφυγή αλλά και παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τις δημόσιες προμήθειες, όπως και σημαντικότατες παρεμβάσεις για το δημόσιο τομέα και την αναδιάρθρωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες και όλους να κρίνουν την πρόταση που θα έρθει στη Βουλή ως πακέτο με τέσσερις άξονες: δημοσιονομικό μέρος, διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ για την ανάπτυξη και το χρέος. Ειδικότερα σε ότι αφορά το χρέος ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι εκτίμησε ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων.

«Αλλάζουμε ομόλογα δύσκολα και ακανθώδη, σε ομόλογα του esm και θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα» είπε. Όπως εξήγησε, η αποπληρωμή ομολόγων του ESM είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμη, ενώ με τα ισχύοντα σήμερα η Ελλάδα καλείται σε δεδομένες χρονικές στιγμές να πληρώνει «χρέος βουνό» όπως είπε, κάτι που «δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Για το θέμα τους χρέους ο υπουργός εστίασε και στην σχετική πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, που δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, Πλέον όλοι συζητάνε για αυτό, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βοηθηθεί σχετικά με το βραχυπρόθεσμο χρέος αλλά και για το μακροπρόθεσμο χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022».

Αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος και στο ζήτημα του ποιος θα είναι ο μηχανισμός εποπτείας του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε καταστροφική τη μεθοδολογία «κάνεις κάτι, παίρνεις κάποια χρήματα κοκ», τονίζοντας ότι «χρειάζεσαι χώρο για να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου».

Η σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος στοχεύει στο να ενισχυθεί η  διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.  «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.