Στη Βουλή, την Παρασκευή, η ελληνική πρόταση για να λάβει ψήφο ως βάση διαπραγμάτευσης

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή η ελληνική πρόταση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί την Παρασκευή και να λάβει εξουσιοδότηση η ελληνική κυβέρνηση να την διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής για να λειτουργήσει ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα δρομολογηθεί η διαδικασία ψηφοφορίας για την εξουσιοδότηση της διαπραγμάτευσης.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει σε νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εφόσον επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».

Θα προηγηθεί στις 08:00 το πρωί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενημερωθεί να μην λείπουν από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο.

Ταυτόχρονα, δια μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατατέθηκε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η αναλυτική ελληνική πρόταση. Με βάση τη διαδικασία, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα το κοινοποιήσει στους Υπουργούς Οικονομικών των 18 υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε λύση. «Θέλω να πάω σε λύση… Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία» φέρεται να τόνισε.