Εγκρίθηκε το πακέτο μέτρων από το κυβερνητικό συμβούλιο - Στάλθηκαν οι προτάσεις στους δανειστές
Εγκρίθηκε η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου η οποία διήρκεσε πολλές ώρες. Η πρόταση με το πακέτο μέτρων, εκ των οποίων πολλά αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή εντός των ημερών, στάλθηκε και στους δανειστές και όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραλήθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος την προώθησε κατευθείαν στους θεσμούς.
«Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος είπε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, εγκρίθηκε και από το κυβερνητικό συμβούλιο και πλέον προχωρούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πρόταση αποτελείται από το περίφημο «μείγμα» σημείων που ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να κατανείμει τα (πολλά) βάρη με τρόπο που να μην την φέρει σε μεγάλη αντίθεση με το «όχι» του 61% των πολιτών στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Εντούτοις, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι στο πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε εμπεριέχονται και πολλές υποχωρήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «τακτικού χαρακτήρα».
Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Καμμένος δεν απάντησε, εξερχόμενος της σύσκεψης, αν παραμένει η έκπτωση του ΦΠΑ για τα νησιά ενώ κατά πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ενστάσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας παραμένουν αρκετές.
Όσον αφορά δε στα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το euro2day, ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα. Διέψευδε, επίσης, τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πακέτο μέτρων ύψους 12 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία και για δάνειο που θα ξεπερνά τα 51 δις ευρώ χωρίς ν’ αποκλείεται να φτάνει και τα 60 και περισσότερα δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις και οι διαδικασίες φαίνεται ότι τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό. Έτσι, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο τριήμερο, κάτι που παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται να γίνει συνεδρίαση της βουλής για να περάσει μέρος έστω των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το αίτημα των δανειστών για κατεπείγουσα ψήφιση των μέτρων είχε διαφανεί και στην επιστολή – αίτημα που απέστειλε προς τον ESM ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δια της οποίας δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Επίσης, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος προσφέρθηκε και να διαμεσολαβήσει για τον υπερσκελισμό του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, είπε ότι η Αθήνα ίσως θα πρέπει να ψηφίσει στη βουλή ορισμένα από τα μέτρα πριν επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου με τον τρόπο αυτό ν’ αποκαταστήσει την αξιοπιστία της προς τους δανειστές.