Θεοδωράκης: «Επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε πως μπαίνουμε στον τρίτο κόσμο»

«Αυτή είναι πράγματι η τελευταία προσπάθεια. Γι’ αυτό και εμείς παρά τις πολλές διαφορές που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα αποφασίσαμε να τον στηρίξουμε στην προσπάθεια του να ζητήσει βοήθεια στις Βρυξέλλες. Τον στηρίζουμε για να φέρει πίσω μία πραγματική συμφωνία, για να κάνει έναν ειλικρινή συμβιβασμό. Όσο πιο πολύ καθυστερεί τόσο χειροτερεύουν οι συνθήκες για εμάς» ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Σταύρος Θεοδωράκης εξηγώντας με σαφήνεια πως «επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε πως μπαίνουμε στον τρίτο κόσμο».

«Πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι ο Τσίπρας στρίμωξε στη γωνία τους Ευρωπαίους και θα μπορούσε με ένα “Όχι” να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως «αυτό δεν ήταν μόνο ένα ψέμα. Αυτό είναι ένα βαρύ πολιτικό ατόπημα, έναν ολόκληρο λαό να τον μετατρέπει σε εκβιαστή».

Ερωτηθείς για το πώς θα είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος και το Ποτάμι αν είχαν αυτή τη δυνατότητα, ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε λέγοντας ότι «θα είχα λύσει μια σειρά από προβλήματα από τον Φεβρουάριο. Τα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μπορούσαν τότε να είχαν γίνει: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, περικοπή και πλαφόν των υψηλών συντάξεων. Αυτά θα τα έκανα από μόνος μου χωρίς να περιμένω να μου το πουν οι δανειστές γιατί είναι για το καλό της χώρας μου. Θα έπαιρνα μέτρα κατά της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και θα προχωρούσα σε περικοπές στις δαπάνες. Χωρίς να χρειαστεί να μου τα ζητήσουν αυτά οι ξένοι. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος των Ελλήνων πολιτικών: αποφεύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις».