Ένα Grexit θα ήταν τρομακτική αποτυχία, δήλωσε ο Π.Μοσχοβισί

O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως “το μείζον ζήτημα είναι να επιτευχθεί την Κυριακή μια συμφωνία. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και εφικτό. Μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και που θα οδηγεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη”.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι οι Έλληνες δεν γύρισαν την πλάτη στην Ευρώπη και ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες. «Ένα Grexit θα ήταν τρομακτική αποτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά «προσέρχεται πλέον με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα στις διαβουλεύσεις. Τώρα πρέπει να γίνουν δυο βήματα. Το πρώτο ήδη έγινε και είναι το επίσημο αίτημα για την εκπόνηση προγράμματος οικονομικής βοήθειας του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Το δεύτερο είναι να υποβάλει η Ελλάδα ένα αξιόπιστο και σοβαρό κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα μας επιτρέψει να υπεισέλθουμε σε συζητήσεις επί των ειδικών θεμάτων”.

Ο κ. Μοσχοβισί απέρριψε τις αιτιάσεις ότι οι συζητήσεις του τελευταίου πενταμήνου δεν έχουν αποδώσει τίποτε. «Οι ως σήμερα διαβουλεύσεις υπήρξαν καρποφόρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σήμερα γνωρίζουμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην ελληνική οικονομία. Αφορούν τη Δικαιοσύνη, τη φορολογία, το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνείδηση της πραγματικότητας και σ αυτή εναπόκειται να λάβει τις αποφάσεις. Στόχος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας η οποία πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα ανθρωπιστικής φύσης προβλήματα», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ζητούνται από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας. «Ζητούνται σοβαρές μεταρρυθμίσεις με στόχο μια αξιόπιστη οικονομία. Δεν είμαστε ωστόσο μακρά από την τελική συμφωνία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό ζήτημα, ο Γάλλος Επίτροπος εκτίμησε ότι “μετά την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν τα πράγματα, ενώ για το θέμα του ελληνικού χρέους λέει ότι θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή καθώς προέχει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το ζήτημα δεν απασχολεί μόνο το ΔΝΤ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, κατέληξε.