Bofa: Η Ελλάδα έχει μία μόνο ευκαιρία για να αποφύγει το Grexit

Μία τελευταία ευκαιρία βλέπουν για την Ελλάδα οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα σαφές πλάνο μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί το Grexit. Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση της BofA που φέρει το τίτλο «Όλα τα… ελληνικά πράγματα φτάνουν στο τέλος», η Ελλάδα έχει μόνο μία ευκαιρία για να αποφύγει το χειρότερο αποτέλεσμα.

Όπως τονίζεται, αν οι Έλληνες κυβερνώντες δεν καταθέσουν πρόταση το Grexit θα είναι γρήγορο, ενώ η καταστροφή που πλησιάζει συνοψίζεται σε μία μόνο φράση «την Κυριακή ή εκτός». Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA είναι μία συμφωνία με όρους και βαθμιαία εκταμίευση.

Η διαδικασία είναι η εξής: Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Βάσει της ελληνικής πρότασης οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να μπορούν να την «πουλήσουν» στην κοινή γνώμη επιπλέον χρηματοδότηση για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Αυτό προϋποθέτει ότι η συμφωνία δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που απέρριψαν οι Έλληνες την περασμένη Κυριακή και πιθανώς να είναι και σκληρότερη. Το στοιχείο-κλειδί, σύμφωνα με την BofA ήταν η δυνατότητα να ενταχθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στο πακέτο. «Ο κ. Γιουνκέρ χθες το βράδυ είπε ότι η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Μάλιστα, υπέδειξε ότι αυτό το είχε προτείνει προ 10 ημερών. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο αυτό δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Πρόκειται για περιορισμένη πρόοδο για τον Τσίπρα», γράφει η έκθεση.

Αν, ωστόσο, η πρόταση δεν κατατεθεί τότε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι άμεση. Αυτό θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Κυριακή, και δεν θα υπάρχει πιθανότητα ματαίωσης της τελευταίας στιγμής. Αυτό που καλείται η Ελλάδα να κάνει, έχουν κληθεί να το εφαρμόσουν η Γαλλία και η Ιρλανδία πριν μερικά χρόνια: οι κυβερνήσεις τους να κάνουν το αντίθετο από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, γράφει η έκθεση.

«Μπορεί ο Τσίπρας να παραδώσει την πρόταση και να αποφύγει το χειρότερο;», διερωτάται η BofA. Πιστεύουμε πως στη θεωρία μπορεί. Θα μπορούσε να έχει την στήριξη της αντιπολίτευσης στην Βουλή ακόμα και με μία σκληρή συμφωνία. Πιστεύουμε ότι μέχρι στιγμής το συμφέρον του κόμματος έχει τεθεί πριν από το συμφέρον της Ελλάδας. Επιπλέον, ακόμα και αν ο Τσίπρας λάβει την πολιτική απόφαση να προτείνει μία βιώσιμη πρόταση θα χρειαστεί βοήθεια από τους θεσμούς.