Μία ζοφερή εικόνα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας ύστερα από την επικράτηση του «Όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα σκιαγραφεί ο Χιούγκο Ντίξον του Reuters σε άρθρο του με τον απαισιόδοξο τίτλο «Δυστυχία στον ορίζοντα».
«Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ανέφερε καν το ευρώ, ωστόσο μετά το εμφατικό «Όχι» που είπαν οι πολίτες στις προτάσεις των δανειστών, η χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει σε αυτό το νόμισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντίξον. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ακόμα και αν καταφέρει η μεσογειακή χώρα να μη βγει από την Ευρωζώνη, οι οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές εντάσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν.
«Ο πρώτος τρόπος για να αποφευχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν να προσφέρουν οι εταίροι και το ΔΝΤ στον Αλέξη Τσίπρα μια αρκετά καλύτερη συμφωνία από εκείνη που του πρότειναν προ 10 ημερών» τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι αυτό ακριβώς υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα συνέβαινε αν νικούσε το «Όχι».
Κατά τον αρθρογράφο, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μάλλον λίγες. Αν και οι δανειστές θα προτιμούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, πολλοί από αυτούς έχουν απηυδήσει με τη ρητορική και το διαπραγματευτικό στυλ της Αθήνας, σημειώνει ο κ. Ντίξον.
«Οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν να έχουν «ατσαλωθεί» μπροστά στην πιθανότητα ενός Grexit, μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Από εκείνη τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα, η μετάδοση στις άλλες χώρες ήταν ελάχιστη. Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα πριν από εννέα μέρες, το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας έχει λήξει και οι προοπτικές της χώρας έχουν χειροτερέψει.
«Μία ολοκληρωμένη νέα συμφωνία για την Ελλάδα θα απαιτούσε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δύσκολα θα αποφασίσουν οι δανειστές να δώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια κυβέρνηση την οποία δεν εμπιστεύονται», τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος. Σύμφωνα με τον κ. Ντίξον, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν να συνομιλήσουν με την Αθήνα, αλλά ότι θα έχουν μια μετρημένη προσέγγιση χωρίς να σπεύσουν να προσφέρουν την ελάφρυνση του χρέους που ζητάει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, αναμένεται να θέσουν πολλούς όρους για την προσφορά οποιασδήποτε βοήθειας ενώ και η ΕΚΤ δύσκολα θα αποφασίσει να αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες. Όπως προειδοποιεί ο αρθρογράφος, τα πράγματα θα χειροτερέψουν δραματικά στις 20 Ιουλίου. την ημέρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προς την ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα χάσει αυτή τη δόση, όπως συνέβη και με το ΔΝΤ, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να χαρακτηριστούν αφερέγγυες.
Αυτή η εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Ντίξον, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό της χώρας, αφού οι τουρίστες δεν θα μπορούν πλέον να σηκώσουν από πουθενά χρήματα. Όπως είναι αναμενόμενο, η ζημιά στον τουρισμό θα οδηγήσει την οικονομία ακόμα βαθύτερα στην ύφεση.
Επιπλέον, ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στο σενάριο της δραχμής, αφού για να ξανανοίξουν οι τράπεζες απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Με αποχώρηση από το ευρώ ή με bail in. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει τίποτε από τα παραπάνω, η πίεση που θα δεχθεί σε αυτό το στάδιο θα είναι τόσο μεγάλη που πιθανόν να ρίξει την κυβέρνησή του, καθώς αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία.
«Προς το παρόν βέβαια, ο κ. Τσίπρας είναι ασφαλής», αναφέρει ο κ. Ντίξον, δεδομένης της επικράτησης του «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ο αρθρογράφος θεωρεί επίσης πιθανό να επιλέξει η κυβέρνηση να εισάγει ένα νέο παράλληλο νόμισμα, που θα της επιτρέψει να ανοίξει ξανά τις τράπεζες και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. «Αν ο κ. Τσίπρας το κάνει αυτό, οι δανειστές μπορεί να δεχτούν να συζητήσουν το σενάριο ενός “βελούδινου διαζυγίου” που θα προέβλεπε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και την παραμονή της στην Ε.Ε.
«Ο Τσίπρας θα χρειαστεί μια πλειοψηφία 60% μέσα στη Βουλή για να αλλάξει το νόμισμα της χώρας, την οποία φυσικά δεν έχει, αν και το ελληνικό Σύνταγμα δεν είναι σαφές ως προς αυτό. Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», τονίζει ο κ. Ντίξον και καταλήγει ότι «μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υποθετικά, αλλά η Ελλάδα πλέει, ήδη, σε άγνωστα νερά. Πάντως το βέβαιο είναι πως την περιμένει περισσότερη δυστυχία στο μέλλον».