Με άρθρο του ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι οδήγησε την χώρα σε μια θεσμικά εκβιαστική διαδικασία, σε ένα πρωτοφανές αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι δίχασε τον ελληνικό λαό την ώρα που η εθνική ενότητα ήταν πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Οδήγησε τη χώρα σε μια θεσμικά εκβιαστική διαδικασία, σε ένα πρωτοφανές «ταχύρυθμο» δημοψήφισμα για ζήτημα πρωτίστως δημοσιονομικό, δηλαδή για ζήτημα που συνταγματικά απαγορεύεται να τεθεί σε δημοψήφισμα. Δίχασε την ελληνική κοινωνία την ώρα που χρειαζόταν εθνική ενότητα και συναίνεση. Διεκδικεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του «Όχι», ενώ μπορούσε να είναι εκπρόσωπος κατά τεκμήριο όλου του έθνους στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και εταίρους.
Παραβίασε τις αποδεκτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης διαδικαστικές εγγυήσεις ενός γνήσιου δημοψηφίσματος. Παίζει εν ου παικτοίς με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με τον εθνικολαϊκιστή συνέταιρό του. Αλλοίωσε το ψηφοδέλτιο. Κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό υπέρ της κυβερνητικής άποψης. Εμφάνισε το «Όχι» ως «Όχι» στην επίθεση των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών θεσμών κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έθεσε το ζήτημα ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας λες και οι άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν κενό δημοκρατίας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Έχασε κάθε πιθανό σύμμαχο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Για να αναπτύξει αυτήν την πολιτική επιχειρηματολογία προκάλεσε την άγονη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Άφησε τη χώρα ακάλυπτη.
Κατέστησε την χώρα υπερήμερη έναντι του ΔΝΤ, έκθετη στις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και στη νομική δυνατότητα των θεσμικών πιστωτών της να θεωρήσουν ότι έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός που οδηγεί την χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Διέκοψε υπερήφανα τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και την επόμενη ημέρα επανήλθε ζητώντας παράταση του λήγοντος προγράμματος του EFSF και νέο διετές πρόγραμμα (δηλαδή νέο μνημόνιο) από τον ESM!
Προκάλεσε μόνος του την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι που ήταν γνωστό και αναμενόμενο. Κατόπιν αυτού αναγκάστηκε να εκδώσει, με την υπογραφή του, ΠΝΠ για την επιβολή τραπεζικής αργίας και ασφυκτικών ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων. Για πρώτη φορά το κράτος βρέθηκε σε αδυναμία καταβολής συντάξεων και οδήγησε τους συνταξιούχους στις εξευτελιστικές ουρές των ΑΤΜ. Όλα αυτά προκάλεσαν ήδη τον κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση 3% το 2015, αντί της προσδοκώμενης, πριν τις εκλογές της 25/1, ανάπτυξης με ρυθμό 2,5 % του ΑΕΠ.
Εκτίναξε μέσα σε μια εβδομάδα το κόστος του χαμένου πενταμήνου σε περίπου 10 δις ευρώ (5,5 μονάδες του ΑΕΠ, από 2,5 αύξηση σε 3 ύφεση), κόστος που μεταφράζεται σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Και αφού τα έκανε όλα αυτά, δήλωσε με άνεση στην ΕΡΤ ότι οι διαφορές της κυβερνητικής πρότασης από την πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών στα δημοσιονομικά μέτρα είναι μηδαμινές (επί λέξει: μηδαμινές)! Δήλωσε ότι τα κρίσιμα θέματα είναι όχι τα δημοσιονομικά ή τα διαρθρωτικά, αλλά:
– η αναδιαμόρφωση του χρέους, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και δεσμεύσεων του 2012 που πολέμησε με λύσσα!
– το αναπτυξιακό πακέτο, που συγκροτείται όμως κυρίως από τους υφισταμένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ και από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!
– το χρηματοδοτικό σχήμα που περιλαμβάνει όμως κυρίως τα αδιάθετα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έληξε στις 30.6 και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στις 31.3.2016!
Και επειδή όλες αυτές οι ανακολουθίες και αντιφάσεις δεν του έφτασαν, τώρα που βλέπει την τεράστια κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών υπέρ του «Ναι», τώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν νίκη του «Ναι», έρχεται και αναπτύσσει δυο πρόσθετα καταπληκτικά επιχειρήματα:
Το πρώτο, ότι το «Όχι» οδηγεί σε συμφωνία εντός 48 ωρών, με την αντιδημοκρατική Ευρώπη που εκδικείται τους Έλληνες και θέλει να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση της αριστεροδεξιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (με πρόσθετη στήριξη της ΧΑ)! Το «Όχι» οδηγεί σε συμφωνία επί τη βάσει προφανώς των κειμένων που θα έχουν απορριφθεί στο δημοψήφισμα, αλλά με τα οποία είχε συμφωνήσει ενυπογράφως ο ίδιος κατά 90%!
Το δεύτερο, ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι», δεν θα θεωρήσει ότι απορρίφθηκε η πολιτική του, δεν θα θεωρήσει ότι έχει περιέλθει αυτομάτως σε κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά αυτός ο δημοψηφισματικά απορριφθείς, θα είναι ο εγγυητής των συνταγματικών διαδικασιών που θα δρομολογήσει !
Μαθαίνουμε τώρα ότι ο εκφραστής της μιας από τις δυο γραμμές που κρίνονται στο δημοψήφισμα είναι παίκτης και διαιτητής ταυτοχρόνως! Ότι διεκδικεί και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας! Ότι δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού, αλλά απλώς ο μετεωρολόγος που βλέπει τον καιρό και μας τον λέει! Ελπίζω να μπορεί να διακρίνει το φτύσιμο από την βροχή», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.