Τα πυρά του γερμανικού Τύπου δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπαιξε και έχασε, αναφέρει σήμερα ο γερμανικός Τύπος σε μια προσπάθεια να κάνει μια αποτίμηση του αποτελέσματος των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές. Η Ελλάδα όπως η Αφρική, αναφέρουν πολλά γερμανικά δημοσιεύματα, έγινε η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που δεν κατάφερε να αποπληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, πηγές του γερμανικού δικτύου ZDF υποστηρίζουν ότι στο χθεσινό Eurogroup o Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διεμήνυσε τους εταίρους του ότι η ελληνική πλευρά σκέφτεται είτε να αποσύρει το δημοψήφισμα της Κυριακής είτε να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα.

Επικαλούμενο έγκυρες πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF υποστηρίζει ότι στο χθεσινό Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους εταίρους του ότι η Αθήνα σκέφτεται είτε να αποσύρει το δημοψήφισμα, είτε να ζητήσει από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

“Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που δεν πληρώνει εγκαίρως το ΔΝΤ και αυτό έχει ξαναγίνει στη Ζιμπάμπουε και το Σουδάν”, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Σε άλλο άρθρο της, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για παιχνίδι τζόγου από την πλευρά των Αθηνών, από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, το οποίο όμως δεν είχε γι΄αυτήν ευτυχή κατάληξη. «Έως το τέλος, η Αθήνα έπαιξε πόκερ για να επιτύχει μία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους. Έπαιξε και έχασε», σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «τώρα κάνει την τελευταία της κίνηση θέτοντας το δημοψήφισμα υπό αμφισβήτηση».

“Χιλιάδες ήταν οι Έλληνες που πλημμύρισαν χθες την Αθήνα φωνάζοντας «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έρχεται το τέλος του Τσίπρα;” διερωτάται το γερμανικό περιοδικό «Focus» και επισημαίνει ότι η δυναμική παρουσία των Ελλήνων στη χθεσινή διαδήλωση δείχνει ότι ο ελληνικός λαός ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Ούτε ένα σεντ για το ΔΝΤ, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει πως χθες η Αθήνα δεν κατάφερε να αποπληρώσει έγκαιρα το ΔΝΤ . Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στη «μαύρη ήπειρο».