Συνεδριάζει το Euro Working Group - Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα

Σε λίγη ώρα  συνεδριάζει το Euro Working Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του Eurogroup.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτήν την ώρα τα κράτη – μέλη προετοιμάζουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμώνων των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα προηγείται του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τη χώρα μας και την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε δημοψήφισμα χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει καν την Κομισιόν. “Ενεργούν σαν να θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το Ευρώ κι όχι να την κρατήσουν” τονίζουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον “το λόγο έχει ο Μάριο Ντράγκι” αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχει το θεσμικό πλαίσιο άρα και τη νομιμοποίηση για να στηρίξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Τρίτη και μετά, οπότε η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Στάση αναμονής στις Βρυξέλλες – «Δεκτικός» ο Ντράγκι, οργή Γιούνκερ – Στον «αέρα» το Eurogroup

Με ελαφρά αμηχανία φέρονται, κατά πληροφορίες που μεταφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα skai.gr, οι Βρυξέλλες και οι δανειστές την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα με ερώτημα αν γίνεται δεκτή ή όχι η πρόταση τους για συμφωνία. Κατά τις πληροφορίες αυτές ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν .

Η εξέλιξη αφήνει «στον αέρα» και τη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι του Σαββάτου, αν και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχε γίνει γνωστή καμία αλλαγή ως προς το πρόγραμμα. Κανονικά στη συνεδρίαση θα εξεταζόταν η τελική πρόταση των δανειστών. Εντούτοις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πλέον επί τάπητος θα τεθεί το αίτημα που επισήμως και γραπτώς καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος έτσι ώστε το δημοψήφισμα να γίνει ενώ οι τράπεζες θα είναι καλυμμένες από την ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, ανεκτικός απέναντι στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα φέρεται να εμφανίστηκε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή.

Έως τώρα, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της ΕΚΤ, όπως δεν υπάρχει ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν έκτακτη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα, με οργή φέρεται ν΄ αντέδρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη είδηση του δημοψηφίσματος. Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε τηλεφωνικώς ο Αλέξης Τσίπρας όπως και τον Φρανσουά Ολάντα, φέρεται να ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί και όταν ενημερώθηκε εκτίμησε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ερώτημα που αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ.