FT: Πώς ο Γ.Βαρουφάκης απέτρεψε ένα τελεσίγραφο take it or leave it στο Eurogroup

Μια τρίτη πρόταση, που είχε πολλές ομοιότητες με το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις, φέρεται να παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο, ουσιαστικά, «φρέναρε» τους δανειστές από το να προχωρήσουν στην εφαρμογή τακτικής Take it or leave it.

Όπως αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών.

Τα σχέδια των δανειστών χάλασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τους FT, ήταν ακριβώς η κατάθεση του εναλλακτικού ελληνικού σχεδίου που σταμάτησε τους δανειστές από το να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά ένα τελεσίγραφο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, με τον τρόπο αυτό, να εξετάσουν την εναλλακτική πρόταση και η συνεδρίαση διακόπηκε, και να μεταφέρεται για το Σάββατο, οπότε είναι και η τελική διορία για την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.