Σε καλό κλίμα η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια

Στα Σκόπια βρέθηκε χθες – πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια – ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογο του των Σκοπίων κ.Νίκολα Ποπόσκι.

Μετά τη συνάντηση που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη καλλιέργειας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο σε ένα βάθος χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει και στην επίλυση της βασικής τους διαφοράς, αυτή του ονόματος.

Βάση για τη βελτίωση των σχέσεων, αναμένεται να αποτελέσουν τα Μέτρα Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση των δυο Υπουργών και τα οποία περιλαμβάνουν τους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων και της παιδείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια είναι η πρώτη έλληνα Υπουργού εξωτερικών, μετά από έντεκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τον Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, τον Πρόεδρο Ιβανόφ, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων, όπως ο Αλί Αχμέτι και ο Μεντούχ Θάτσι.

Στις συνομιλίες που είχε μαζί τους, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε την ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα, ενώ παράλληλα εξέφρασε στην πρόθεση της Ελλάδας να βοηθήσει την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη τους στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ) καθώς και στην ΕΕ, λέγοντας πως μια τέτοια προοπτική θα ήταν προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Τέλος σε ότι αφορά το θέμα του ονόματος ο κ. Κοτζιάς αρκέστηκε να πει ότι«υπάρχει μια διαφορά, αλλά για κάθε διαφορά υπάρχει και μια λύση..».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του έλληνα Υπουργού είναι η Σερβία.