Kurier: Κάποιοι στην ΕΕ παραγνωρίζουν ηθελημένα τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες ενός Grexit

«Αξιοθρήνητη» χαρακτηρίζει την εικόνα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην Ελλάδα στο κύριο άρθρο της την Τετάρτη με τίτλο «Ένα παράτολμο παιχνίδια των ισχυρών της Ευρώπης» η, μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Το άρθρο, που υπογράφει η επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται «διχασμένοι, χωρίς στόχο και αναξιόπιστοι», μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αξιόλογες προτάσεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν με την αναβλητική τους τακτική οι «θεσμοί» και κάποιοι αρχηγοί κυβερνήσεων, και αναρωτιέται εάν αυτή έχει εκδικητικά κίνητρα, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρόκειται για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ψύχραιμους πολιτικούς. Προβάλλοντας τα ερωτήματα «ποιοι είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει γρήγορα μια απόφαση», και «που είναι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίδας Καγκελάριου», η αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτή η αναβλητική συμπεριφορά αποτελεί αίνιγμα και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες έδειξε ότι πολλοί δεν θέλουν μια λύση και φλερτάρουν περισσότερο με ένα Grexit χωρίς όμως να σκεφτούν ότι μετά θα χαθούν και τα πολλά δισεκατομμύρια διάσωσης της Ελλάδας, που είναι χρήματα των φορολογούμενων.

Όπως παρατηρεί η ίδια στη συνέχεια, εάν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα την τελευταία στιγμή και το Grexit έλθει ως λογικό επακόλουθο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι διακινδυνεύουν ή προκαλούν μια αποτυχία της Ελλάδας και μαζί με αυτή τη δική τους, αντί να τολμήσουν να στρέψουν το βλέμμα προς τα εμπρός.

Η Κοπάινιγκ, όμως, σημειώνει ότι «βλέμμα προς τα εμπρός» έχει μόνον κάποιος που γνωρίζει το παρελθόν, καθώς η ιστορική σημασία του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης φαίνεται να αφήνει αδιάφορους πολλούς, που δεν χαραμίζουν καμιά σκέψη τους για τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, αλλά προτιμούν νέες εχθρότητες και εθνικισμούς. Και καταλήγει με το συμπέρασμα ότι αν αποτύχει μια συμφωνία με τους Έλληνες -τυχαία ή ηθελημένα- αυτό θα ευνοούσε με σιγουριά τα ακραία κόμματα, δεξιά και αριστερά, και στην Ελλάδα τους νεοφασίστες.