DWN: «Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χάσει την Ελλάδα λόγω Ρωσίας»

Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να ρισκάρουν και να επιτρέψουν Grexit γιατί σήμερα χτίζουν την πολιτική τους στην αντιπαράθεση της ΕΕ και της Ρωσίας μεταξύ τους εκτιμά η εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Σε άρθρο της για τις γεωπολιτικές παραμέτρους του «ελληνικού ζητήματος», η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να ρισκάρει και να επιτρέψει την εμφάνιση ενός «αδύναμου» κράτους στη νότια πτέρυγά του και ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μία ενωμένη ΕΕ, έτοιμη, όπως τώρα, να υποστηρίξει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της ΕΕ συνεχίζει η εφημερίδα και πιο κάτω υπογραμμίζει: «Η Ρωσία δεν μπορεί να παράσχει μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι δύο χώρες έχουν ισχυρές ιστορικές σχέσεις, πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές. Και υπάρχει ορατός κίνδυνος, ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Μόσχα και η συνέχιση της οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργοποιήσουν στο ελληνικό εκλογικό σώμα εχθρότητα προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η σύγκρουση με την Ρωσία πρέπει να σταματήσει. Χωρίς την Ελλάδα το ΝΑΤΟ θα είναι σαν ένα αεροπλανοφόρο στην Μεσόγειο που έχει χάσει τον έλεγχο πλεύσης. Η συμμαχία θα καταστεί ασταθής για μεγάλο χρονικό διάστημα» εκτιμά ο οικονομολόγος της Bremer Landesbank, Φόλκερ Χελμάιερ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα.