"Τύμπανα πολέμου" σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup. Ήδη από χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στο Chanell 9, ανέφερε ότι «μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει”.

Πρόσθεσε ότι «με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ρώτησε: «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».

Ο κ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος από το Star σημείωσε πως «η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή».

Η ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε βασικό της θέμα άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή».

Μεταξύ άλλω,ν σημειώνει ότι “δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις…Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης”.

Το άρθρο καταλήγει με την πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες”.