Α. Τσίπρας: Η "μπάλα" βρίσκεται στους (σσ. ευχαριστημένους) "θεσμούς"

«Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς, χρειάζεται όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για λίγες ώρες, τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, ακριβώς γιατί δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά συμφωνία». Αυτό υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσής του είναι το εξής:

«Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς. Μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει όμως ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Προστατεύουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, προστατεύουμε τη μέση οικογένεια, τη λαϊκή οικογένεια και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά από αυτή την κρίση. Από αυτή την κρίση που έχουμε μπει εδώ και πέντε χρόνια. Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς, χρειάζεται όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για λίγες ώρες, τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, ακριβώς γιατί δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά συμφωνία. Θέλουμε μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και ταυτόχρονα, θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και τη δυνατότητα της χώρας πολύ σύντομα να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απολύτως για το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Συνεπώς, κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη, ισοδύναμα μέτρα αποδεκτά από τους θεσμούς. Κριτήριο για εμάς η οικονομική βιωσιμότητα, το βιώσιμο χρέος, το ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο. Μετά από όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι πλέον – για να χρησιμοποιήσω μια φράση που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι – η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι .

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που κατατέθηκαν στους θεσμούς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του που εξέδωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρόλο που οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν νωρίς το πρωί με κάποια καθυστέρηση, αποτελούν «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των τριών θεσμών. «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα έχει αποτελέσματα, τα οποία θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και καταλήγει λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται απλώς για μια πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτήν την εβδομάδα. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα».

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.