Στους Θεσμούς παραπέμπει την Ελλάδα το Eurogroup

Το Eurogroup παραπέμπει στους Θεσμούς την Ελλάδα, όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Eurogroup από κοινού με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων έκανε λόγο για μια «σύντομη συνάντηση» -διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα- καθώς οι ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν νωρίς το πρωί και «δεν υπήρχε η δυνατότητα για την πλήρη εξέταση τους από τους θεσμούς, παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η σε βάθος μελέτη των προτάσεων, ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας. Συγκεκριμένα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι «συνολικές και ευρείες» και εκτίμησε πως χρειάζονται ακόμα δουλειά ως προς τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως τα δημοσιονομικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι.

«Αν είναι δυνατό να φτάσουμε σε μια συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας», σημείωσε με νόημα. Σε ό,τι αφορά στη σύγχυση που επικράτησε με τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε πως έφτασαν στις Βρυξέλλες δύο εκδοχές, η μία χθες το βράδυ και η άλλη σήμερα το πρωί, αλλά σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα αν και όπως επισήμανε «καλό θα ήταν να έφταναν νωρίτερα».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως οι ελληνικές προτάσεις «άργησαν», ωστόσο σημείωσε ότι από μια πρώτη εξέταση φαίνονται να αποτελούν μια βάση εργασίας για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν καλή βάση εργασίας και υπογράμμισε ότι οι θεσμοί θα αρχίσουν αμέσως την εργασία, ώστε να επιτευχθεί λύση σε πολιτική βάση

«Στόχος να επιτευχθεί μια λύση επί πολιτικής βάσης», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε πως πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Το Eurogroup παρέδωσε τώρα τις προτάσεις στους Θεσμούς, έτσι ώστε να εξεταστούν διεξοδικά, μαζί με τις ελληνικές αρχές, με στόχο να αποτελέσουν έναν οδικό χάρτη και βάση του διαλόγου για να βρεθεί μια «πολιτική συμφωνία» την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.